Image Map

DEMOKRASİ GÜÇLERİ İÇERİYE, KATİLLER DIŞARIYA!

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu’nun, 3. Yargı Paketi’ne eklenen geçici bir maddeyle katliamcı ve suikastçıların serbest bırakılmasına ilişkin açıklaması:

 

DEMOKRASİ GÜÇLERİ İÇERİYE, KATİLLER DIŞARIYA!

AKP hükümeti toplumsal bütün sorunları “irrasyonel” metodlarla çözme yeteneğini bir kez daha sergiledi. Muhaliflerini izole etmek için tıka basa doldurduğu cezaevlerinde “yer açmak” için olsa gerek, yasalaşan 3. Yargı Paketi’yle yeni bir yöntem buldu: “Katliamcılar, katiller dışarı, demokrasi güçleri içeri!”

 

AKP, Meclis’ten bir geceyarısı operasyonuyla geçirdiği 3. Yargı Paketi’yle sadece, savunma hakkının kısıtlanması niteliğindeki gizlilik kararlarıyla, siyasi tehdit aracı gibi çalışan tarzlarıyla, demokratik olmayan ve mahkemeden çok devletin ideolojik aygıtı ve hatta ihtilal mahkemeleri gibi çalışan Özel Yetkili Mahkemeleri yeniden kutsayarak insan haklarını, hukuk devletini ve demokrasiyi ayaklar altına almıyor; aynı zamanda da katliamcı katilleri salıvererek “tarafını” kalın çizgilerle belirginleştiriyor.

 

3. Yargı Paketi’nin 104’nci maddesine eklenen geçici 3. madde kapsamına 12 Eylül 1980 öncesinde işlenen suçlar alınarak, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in katili ve Ankara’da öldürülen 7 TİP’li öğrencinin katilleri de dahil olmak üzere birçok kişi bu kanundan faydalanarak erken tahliye olabilecek.

 

Hukukçuların eşitlik ilkesine aykırı olarak “Kişiye özel, lehte kanun yapılıyor” diye değerlendirdikleri geçici madde şöyle:

 

“12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenmiş olan suçlardan dolayı lehe Kanun, 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan sonuç ceza göz önünde bulundurularak belirlenir. Belirlenen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz edilir.”

 

Getirilen bu madde değişikliği, katillerin, suikastçıların, katliamcıların dışarıya çıkartılması için özel olarak düzenlenmiştir.

 

İktidar olduğu günden bu yana adaletsizlikte, hukuksuzlukta, vicdansızlıkta sınır tanımayan; insan haklarını, demokrasiyi ve hukuk devleti ilkelerini ayaklar altına almakta hiçbir çekince görmeyen AKP’nin “Katliamcılar, katiller dışarı, demokrasi güçleri içeri!” diyen uygulamaları karşısında söyleyeceğimiz tek söz: “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” olacaktır…

ITUC ETUC