Image Map

HÜKÜMET, BİR AN ÖNCE İNSANİ VE DEMOKRATİK TALEPLERİ KARŞILAMALI, AÇLIK GREVLERİNDE ÖLÜMLERE YOL AÇMAMALIDIR!

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici’nin, cezaevlerinde 41. güne giren açlık grevlerine ilişkin açıklaması:

Hükümet, bir an önce insani ve demokratik talepleri karşılamalı, açlık grevlerinde ölümlere yol açmamalıdır!

Cezaevlerindeki 600’ü aşkın tutuklu ve hükümlünün insani ve haklı talepler için bedenlerini feda etmeyi göze alarak başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinde 41. güne gelindi. 15 Ekim’de açlık grevine dahil olanlar arasında BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, avukatlardan Cengiz Çiçek, gazeteciler Faysal Tunç, Pervin Yerlikaya gibi çok sayıda isim var.

Eyleme 12 Eylül tarihinde başlayan ilk gruptaki 63 kişi için bu tarih hayati bir öneme sahip. 41. günden sonra B1 vitamini alınmazsa tutsaklarda en iyi ihtimalle vücut fonksiyonlarını işlemez kılan hafıza kaybına yol açan Wernicke Korsakof hastalığı meydana gelecek.

Siyasi iktidar ise, yine bildiğimiz gibi. Açlık grevlerinde en riskli günlere girildiği ve ölüm haberlerinin gelmesinin an meselesi olduğu bu kritik dönemde AKP Hükümetinden “çıt” yok!..

Kürt Sorunu’nun çözümü konusunda halkın demokratik taleplerinin karşılanmasına “soğuk” bakan AKP, “sıcak çatışmalarla” sorunun üstesinden geleceği yanılsamasını (veya bilinçli tercihini) sürdürüyor, demokratik Kürt siyasetini ise operasyonlarla, yasaklama ve baskılarla “bitirmeye” çalışıyor. Yılların acıları ve deneyimlerinden geçmiş Kürt halkının direnci kırılıp, iradeleri teslim alınmaya çalışılıyor.

AKP geçmişten “ders çıkartmak” değil, iktidarlarını tamamen tesis etmek ve “nihai” zaferlerini ilan etmek için büyük bir engel olarak gördükleri Kürt muhalefetini ortadan kaldırmak istiyor. Seçilmiş yüzlerce insanı ve Kürt siyasetinde demokratik mücadele veren binlerce insanı cezaevlerine doldurmanın; silah ve şiddetle kazanamayacaklarını bildikleri bir savaşı yükseltmenin; yeni ölümlere, acı ve gözyaşlarına davetiye çıkarmanın başka bir anlamı yok!.. AKP, kendi iktidarını sağlamlaştırmanın yöntemini, muhalefetin “fiziki” olarak ortadan kaldırılmasında görüyor.

Kürt siyasi tutsaklarının haklı ve insani taleplerine sessiz ve duyarsız kalınamaz!..

AKP bu yanlış tutumunda ısrar etmekten vazgeçmeli, bir an önce insani ve demokratik talepleri karşılayarak, açlık grevlerinde ölümlere yol açmamalıdır! Aksi halde, çözüm “makamı” olarak kapısını insanlığa kapatan AKP iktidarı olası ölümlerden sorumlu olacaktır.

 

ITUC ETUC