Sefalet dayatmak için gerçekleri çarpıtıyorlar!

DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu’nun, Başbakan’ın TBMM’deki bütçe konuşmasında asgari ücretlilere ilişkin toz pembe bir tablo çizmesiyle ilgili açıklaması:

Sefalet dayatmak için gerçekleri çarpıtıyorlar!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TBMM’deki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada asgari ücretliler için toz pembe bir tablo çizerken çeşitli verilere başvurmuştur. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından yapılan hesaplamalara göre bu veriler gerçeği yansıtmamaktadır. TÜİK 2003-2012 Hanehalkı Bütçe Anketi Tüketim Harcaması Sonuçları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistikleri net asgari ücret verileri temel alınarak asgari ücretlinin gıdaya ayırabildiği pay göz önüne alındığında alım gücü pek çok temel gıda maddesi için gerilemiştir.

BAŞBAKAN VERİLERİ SEÇEREK KULLANIYOR

Başbakan bugün bir asgari ücretlinin belirli gıda maddelerini 2003’e göre daha çok alabildiğini ifade etmiştir. Evet, işçiler pirinç, süt, mercimek ve toz şekerle beslenirlerse alım güçleri artmıştır. Hatta biz ekleyelim; makarna, bulgur ve patates için de alım gücü yükselmiştir. Ancak Başbakan verilerin bir kısmını görürken bir kısmını görmezden gelmekte, bugün bir asgari ücretlinin bir çok gıda maddesini 2003’e göre daha az tüketebildiğini söylememektedir. Bir asgari ücretli 2003 yılına göre 2012 yılında yaklaşık 9 ekmek (1,8 kg), 1 kg dana eti, 10 kg beyaz peynir, 2,3 kg koyun eti, yarım kg tavuk, 80 yumurta, 6,6 kg kuru fasülye, 26 kg nohut, 300 gram çay, 2 kg bal daha az alabilmektedir.

BAŞBAKAN ASGARİ ÜCRETLİNİN GIDA DIŞI HARCAMALARINDAKİ ARTIŞI YOK SAYIYOR

Başbakan Erdoğan bütçe görüşmelerinde asgari ücretlinin alabileceği gıda maddelerini sıralarken asgari ücrete göre hesap yapmaktadır. Ancak işçiler ücretlerini sadece beslenme ihtiyacı için kullanmamaktadır. Bu durumda bakılması gereken rakam TÜİK’in belirlediği tüketim harcamaları kalıplarında bulunabilir.

2003 yılında gelirinin %40,6’sını gıdaya ayırabilen asgari ücretliler, 2012 yılında toplam tüketim harcamalarının sadece %29’unu gıda harcamaları için yapabildi. Bunun nedeni barınma, ısınma ve ulaştırma gibi zorunlu harcama kalemlerine yaptığı harcamalara daha fazla kaynak ayırmak durumunda kalmış olmalarıdır. Örneğin asgari ücret kaba hesapla yaklaşık 3 kat artarken, asgari ücretlinin kira ve konut harcamaları 3,4 kat, ulaştırma harcamaları 6,5 kat artış göstermiştir.

BAŞBAKAN SİMİDİN KAÇ LİRA OLDUĞUNU BİLMİYOR

Başbakan bütçe görüşmeleri sırasında ”5 kişilik bir aile, üç öğün çay simit tüketse ayda 450 lira eder” demiştir. Bir Başbakan’ın işçi ailesinin simitle beslendiğinde bile ücretinden yarısından fazlasını gıdaya harcamasıyla övünebilmesi dikkatlerden kaçmamıştır. Ancak bunun da ötesinde Başbakan Erdoğan simidi 1 TL zannetmektedir. Tüm çalışanlar bilir ki simit 1 lira 40 kuruştur.  Buna göre 5 kişilik ailenin çay hariç sadece üç öğün simit parası, 450 lira değil ayda 630 lira tutmaktadır.

SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ!

Başbakan düzeyindeki bir devlet yetkilisinin bu kadar yanlış verilerle dolu bir konuşma yapması tesadüf veya “hata” değildir. Tam da  asgari ücret tespit sürecinde, “asgari ücrette gerekeni yaptık” demek, asgari ücretin insanca yaşamaya yetmeyeceğini bile kabul edememek, sefalet dayatmasının devam edeceğini göstermektedir. Başbakan’ın tüm hesap oyunları bir yana gerçek ortadadır. Asgari ücret açlık sınırının bile altındadır ve açlık sınırının altında asgari ücret toplumsal bir cinayettir!

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücretin tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmesi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu orta oyununa son verilmesi için mücadeleye devam edecektir.

—–

EK: DİSK-AR “ASGARİ ÜCRET ALIM GÜCÜ RAPORU” İÇİN TIKLAYINIZ