Image Map

Kadın ve işçi düşmanı internet sitesine kadınlardan tepki: "Haddini bil!"

DİSK Marmara Bölge Temsilciler Kurulu toplantısının ardından, İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin 21 Nisan Pazartesi günü Gezi Parkı merdivenlerinde gerçekleştirmek istediği basın açıklamasına yönelik bir polis saldırısı yaşandı. Polisin bu şiddetli saldırısına maruz kalan DİSK Genel-İş Sendikası’ndan bir kadın işyeri temsilcisi, 1 Mayıs çağrısını “yakıp yıkma provası” olarak haberleştiren ensonhaber.com adlı “cinsiyetçi, işçi düşmanı” bir internet sitesinde hedef haline getirildi. İşçi düşmanı, cinsiyetçi haberlere “ARTIK YETER” demek için, sendikalardan, meslek odalarından, siyasi partilerden ve kitle örgütlerinden kadınlar, ensonhaber.com sitesi önünde bugün (24 Nisan 2014) saat 15.30’da bir protesto eylemi gerçekleştirdi. İşte o eylemin fotoğrafları ve DİSK Basın-İş sendikasından Ezgi Özdemir’in okuduğu basın açıklaması:  

 Kadın düşmanı, işçi düşmanı ensonhaber.com haddini bil!

1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününe yasakların gölgesinde hazırlanıyoruz. AKP’nin alanları meydanları emekçilere kapatan yasakçı tavrı 2014 1 Mayıs hazırlıklarına da damgasını vuruyor. 1 Mayıs’a, 1 Mayıs’la beraber sınıflar mücadelesine saldırının önemli bir kolu da tam da bu erkek egemen muhafazakar iktidardan beklendiği üzere kadınlar üzerinden yürütülüyor.

İstanbul’da 1 Mayıs’a giderken mücadele ve hazırlık programını tartışmak üzere 21 Nisan Pazartesi günü Taksim’de bulunan Hill Otel’de DİSK Marmara Temsilciler toplantısı gerçekleşti. DİSK’e bağlı 19 sendikanın Marmara bölgesindeki tüm şube yöneticileri ve işyeri temsilcilerinin katıldığı bu toplantının öğlen arası bölümünde temsilciler kurulunun tamamı 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin Gezi Parkı merdivenlerinde yapmayı planladığı basın açıklamasına katılmak üzere otelin çıkışına yöneldiğinde bir polis ablukası ile karşılaştı. Emekçilerin basın açıklaması yapmak istedikleri Taksim Meydanı’na girmesini engelleyen bu polis ablukası karşısında tek yol olan direnişi seçtik. Onlarca emekçi barikatı aşmak için direndik. Yasaklı Taksim Meydanı’na girmek için polise meydan okuduk.

Gezi Parkı merdivenlerinde gerçekleştirmek istediğimiz basın açıklamasına yönelik bu polis saldırısı tüm medya mecralarında haber oldu. İşçilerin Taksim iradesini bastırmaya yönelik bu saldırı ensonhaber.com adlı bir internet sitesinde DİSK Genel İş sendikamızın bir kadın işyeri temsilcisi hedef alınarak haberleştirildi. 1 Mayıs çağrısını “yakıp yıkma provası” olarak haberleştiren bu site, aynı haberin üst başlığında kadın arkadaşımızın resmini kullanarak “en seksi devrimci” başlığını öne çıkardı.

Medyanın cinsiyetçiliği her fırsatta bir yayın ilkesi gibi benimsediği ülkemizde bu tip haber siteleri kadın düşmanlığı ve işçi düşmanlığını medya yoluyla yeniden üretmektedir. Söz konusu haber hem 1 Mayıs kararlılığımızı hedef alan hem de bu kararlılığı polis şiddeti karşısında sürdüren sendika temsilcisi arkadaşımızı hedef alan bir niteliktedir. Haber karşısında sosyal medyada başlattığımız kampanya başarılı olmuş internet üzerinden gösterilen tepkiler haberin kaldırılmasını sağlamıştır.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen bu haber sitesinin 1 Mayıs’a saldırı için bir kadın sendika temsilcisini seçmesi tesadüf değildir. Sokaklarda alanlarda hakkını arayan, işyerinde sendikasını temsil sorumluluğu taşıyan bir kadına yönelik karalama kampanyası erkek egemen muhafazakar anlayışın özneleşmiş, özgürleşmiş kadınlara olan öfkesini göstermektedir. Kendilerinin benimsemediği, sokağın özgürlüğün, demokrasinin, eşitliğin değerleri ile kuşanmış kadınlara duydukları öfke kadınları hep işaret ettikleri evlere, aile düzeneklerine hapsedememiş olmanın öfkesidir.

Bu haber sitesinde 1 Mayıs’ı karalamaya dönük haberler emekçilerin yasaklara baskılara rağmen iradesini teslim alamamış olmaya öfkenin göstergesidir. 1 Mayıs’a çağrı eylemini yakma yıkma provası olarak niteleyen bu haberler güvencesizliğe, emeğin değersizleştirilmesine, anti demokratik uygulamalara karşı meydanlara çıkma kararlılığını dile getiren yüz binlerce emekçiyi bastırmak için egemenler tarafından devreye sokulan manipülasyonların bir parçasıdır.

Fakat bu girişimlerin hepsi 1 Mayıs günü sokağa meydana çıkan kadın erkek, genç yaşlı milyonlarca işçi, emekçi tarafından boşa çıkarılacaktır. Erkek egemen muhafazakar iktidarın kadınlara duyduğu öfkeye kurulan her polis barikatı karşısında yükselen kadın militanlığı en iyi cevabı verecektir.

Bizler bu ülkenin sokaklarında, meydanlarında, yaşamın her alanında özgürlük ve eşitlik mücadelesi veren kadınlarız. Bir kere çıktığımız bu yolda adaletsiz yağma düzeniniz son bulana, kadın düşmanı politikalarınız ve anlayışınız yok olana kadar yürümeye devam edeceğiz.,

Bugün kadın düşmanı, işçi düşmanı ensonhaber.com sitesine duyduğumuz öfkeyi yerinde dile getirmek üzere burada buluştuk. Herkes bilsinki biz kadınların her türlü ayrımcı, cinsiyetçi söyleme artık tahammülü yok. Ensonhaber.com’un temsil ettiği bu anlayışla 1 Mayıs’ta hesaplaşacağız.

Yaşasın kadın dayanışması! Yaşasın 1 Mayıs!

ÇAĞRICI KURUMLAR

DİSK Kadın Komisyonu

KESK’li Kadınlar

TMMOB’li Kadınlar

SGBP Kadin Koordinasyonunu

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu

Kadın Mühendisler Mimarlar Şehir Planlamacılar ve Teknik Elemanlar

TGS Kadın Komisyonu

İmece Ev İşçileri Sendikası

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi

Kadın Emeği Kolektifi

İmece Kadın Dayanışma Derneği

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

Sosyalist Kadın Meclisleri

UİD-DER KADIN KOMİTESİ

Yoğurtcu Kadın Forumu

Kampüs Cadıları

Yeldeğirmeni Dayanışması Kadınları

Karşı Lig Kadınları

Halkevci Kadınlar

Emekçi Hareket Partisi’nden Kadınlar

Emek Partili Kadınlar

HDP KADIN MECLİSİ

ÖDP’li Kadınlar

SDP’li Kadınlar

SYKP’li Kadınlar

TKP’li kadınlar

ITUC ETUC