Uluslararası Çalışma Konferansı devam ediyor
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen 103. Uluslararası Çalışma Konferansı’na katılmak üzere İsviçre’nin Cenevre kentine gitti.
ILO Konferansı her yıl olduğu gibi Birlemiş Milletler üyesi ülkelerden işçi, işveren ve hükümet temsilcilerini bir araya getirdi. Konferans bu yıl “Zorla Çalıştırma” “Kayıtdışı İstihdam” ve “Göçmen İsçiler” gibi konulara yoğunlaştı. Aplikasyon Komitesi olarak bilinen “Uluslararası Standartların Uygulanması Komitesi”nde özellikle “grev hakkı” üzerine tartışmalar yaşandı. Ayrıca, Soma maden faciası nedeniyle Türkiye Konferansta en çok gündeme gelen ülkelerden biri oldu.
Konferans kapsamında düzenlenen pek çok toplantı Somalı madenciler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Genel Kurul’da söz alan konuşmacılar taziye mesajlarını iletti. ILO işçi grubu Türkiye, Katar ve Kore`de yaşanan iş cinayetleri üzerinden işçi sağlığı ve is güvenliği konularına dikkat çekti.
Konferans kapsamında ayrıca ILO Küresel Sosyal Koruma raporu yayımlandı. Rapora göre dünya nüfusunun %70`i sosyal korumadan yeterince faydalanamıyor. Maaşlarda, sağlık sisteminde ve sosyal güvenlikte yapılan kesintiler ve devlet desteklerinin kaldırılması, çalışanların yoksulluğa sürüklenmesine neden oluyor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Konferansta düzenlediği bir etkinlikle “Küresel Sendikal Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Rapora göre Türkiye, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle birlikte işçi haklarını en fazla ihlal eden ülkeler arasında yer alıyor.
Raporun Türkçe Özeti için tıklayınız
Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin imzalanması için temaslar
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Cenevre’de önce İsviçre’de yaşayan Türkiyeli göçmen işçilerle buluşarak sorunları hakkında bilgi aldı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu, (ITUC) Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Kamu Hizmetleri Enternasyoneli (PSI) ve ILO İşçi Grubu temsilcileriyle görüşen Beko, Türkiye’nin çalışma hayatı üzerine fikir alış verişi yaptı. Bu görüşmelerde madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri ve taşeronlaşmanın işçiler üzerindeki etkileri tartışıldı.
DİSK heyeti Türkiye`nin ILO’nun 176 sayılı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni imzalaması yönünde temaslarını sürdürüyor. Sözleşmenin imzalanması Soma benzeri katliamların yaşanmasının önüne geçebilir. Sözleşmeyle işverenler kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, işçileri bilgilendirme ve eğitme yükümlülüğü altına alınıyor.
ILO 176 Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi hakkında bilgi notu için tıklayınız