Türkiye’deki iş cinayetleri ITUC gündeminde
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) yayın organı Equal Times Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerini işleyen bir makale yayımladı. İngilizce, İspanyol ve Fransızca yayımlanan yazı Torunlar ve Soma’da işlenen cinayetleri irdeliyor uzmanların ve sendika temsilcilerinin görüşlerine yer veriyor.
Caleb Lauer, imzalı makale Torunlar Center inşaatında 10 inşaat işçisinin ölümünün ardından başlayan protesto gösterilerini ve iş kazalarını inceliyor.
Lauer yazısında Torunlar Center’daki ölümlerin Soma’da 300’dan fazla madencinin öldüğü maden faciasının ardından gerçekleşmesine dikkat çekiyor. Türkiye genelinde konuyla ilgili protesto gösterilerinin düzenlendiğini ve gösterilere polis müdahalesinin olduğunu vurguluyor.
Sendikaların hem şirketi hem de hükümeti eleştirdiğini hatırlatan Lauer sendikaların olayı “iş cinayeti” olarak tanımladığını belirtiyor. İnşaat İşçileri Sendikası’ndan Tekin Aslan ile görüşen Lauer, Aslan’ın “Bu ülkede güvenlik standartları yok! Güvenlik öncelik olmalı, para kazanmak değil. Ama biz de bu öncelik yok!”sözlerine yer vermiş.
Torunlar’ın hemen ardından Halkalı’da Tema Park’ta çok sayıda işçinin yol keserek “insanlık dışı çalışma koşularına” karşı eylem yaptığını da aktaran Caleb Lauer yemeklerden böcek çıkan şantiyede işçilerin sağlık sorunları yaşadığını ve eylemlerin ardından şirketin işçilerle görüşme yapmayı kabul ettiğini aktarıyor.
Lauer, Soma’da 300’den fazla madenci hayatını kaybedince Türkiye’deki çalışma koşullarının dünya gündemine oturduğunu hatırlatıyor ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun Torunlar önünde yaptığı bir konuşmadan alıntı yapıyor: “Soma’da yaşananlar bir kaza değildi, tesadüf hiç değildi. Açık seçik bir cinayet işlendi.”
Lauer çeşitli uzman görüşlerine de başvurmuş; Uluslar arası İş Güvenliği Dergisi Hazards’ın yayın yönetmeni Rory O’Neil’e göre: “Türkiye eğer Soma’dan gerekli dersleri çıkartmazsa iş güvenliği sorunları devam edecek.” O’Neil’e göre; “iş kazalarının bu kadar yüksek olmasının 3 temel nedeni var. Yasal düzenlemeler, yargı sistemi ve sendikal haklardaki eksiklikler.”
ILO’ya göre Türkiye ölümlü iş kazaları konusunda Avrupa’da birinci dünya geneline 3. Sırada. DİSK ve TÜİK verilerine göre 2002 yılından bu yana 13 bin işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. DİSK’e göre İSG yasasının geçtiği 2012 yılından bu yana ölümlü iş kazaları arttı. İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’ne göre 2014 yılına en az 272 inşaat işçisi öldü.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç son ölümler üzerine 9 Eylül’de yaptığı açıklamada hükümetin iki İLO sözleşmesini onaylanmak üzere meclise göndereceğini hatırlatan Lauer, Türkiye’nin iş kazaları, inşaatlarda iş güvenliği, madenlerde güvenlik ve sağlık konulu İLO Sözleşmelerini henüz imzalamadığının altını çiziyor.