Avusturalya'da G20, L20 ve Halkların Zirvesi devam ediyor
Avustralya’nın Brisbane kenti G-20 Zirvesi için devlet başkanlarını ağırlamaya hazırlanırken kentte protestolar ve alternatif toplantılar devam ediyor. DİSK’in de aralarında bulunduğu sendikalar, ‘G20 Halkların Zirvesi ‘ isimli alternatif toplantılar için Brisbane’de buluştu.
HALKLARIN ZİRVESİ: BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN
Emperyalist devletlerin bir araya geldiği G-20 Zirvesi’ne karşı küreselleşme karşıtları ve çevre örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen “G20 Halkların Zirvesi” kendisini eğitim, eylem ve eğlence dolu bir festival olarak tanımlıyor. Halkların Zirvesi’nde buluşanlar sosyal adalet, ekoloji, toplumsal cinsiyet ve barış gibi konuları tartışıyor. Zirve kapsamında şehir genelinde toplantılar, paneller, film gösterimleri ve konserler düzenleniyor. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSİ), OXFAM, Friends of Earth gibi uluslararası örgütlerin yanı sıra kiliselerden mahalle derneklerine, siyasi partilerden çiftçi örgütlerine kadar çok sayıda kurum da alternatif zirveye destek veriyor.
ABORJİNLER SOKAKTA
Avustralya’nın yerli halkı olan Aborjinler, G-20 Zirvesi’ni protesto etkinliği düzenleyerek yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. “Zenginler dünyayı nasıl yok edeceklerini, halkları nasıl köleleştireceklerini konuşmak için buraya geldiler. Ama biz bu toprakların ilk sahipleri olarak dünyayı ve insanlığı nasıl koruyacağımızı konuşacağız” diyen Aborjin Büyükelçiliği Örgütü hem Avustralya’nın kuruluşundaki soykırımı hem de Aborjinlere yönelik devam eden devlet şiddetini kınayan etkinlikler düzenledi.
L20: EKONOMİ YENİDEN İNŞA EDİLMELİ
2008 yılından bu yana G20 Zirvesi’yle eşzamanlı olarak uluslararası sendikalar ve örgütler tarafından düzenlenen L20 Zirvesi Brisbane’de başladı. L20, işçilerin dünya ekonomisiyle ilgili taleplerini gündeme getiriyor. Benzer şekilde iş dünyasını temsil eden B20, gençleri temsil eden Y20 ve sivil toplumu temsil eden C20 toplantıları da gerçekleştiriliyor.
“Ekonomiyi, istihdamı ve ücretleri yeniden inşa etmek” başlığıyla düzenlenen zirvenin açılış konuşmalarını Avustralya Sendikalar Konseyi (ACTU) Genel Başkanı Ged Kearney ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow yaptı. Türkiye’den DİSK ve Hak-İş katıldığı toplantı iki gün sürecek.
‘DÜNYANIN YÜZDE 82’Sİ GEÇİNMEKTE ZORLANIYOR’
Burrow konuşmasında İstanbul’daki 1 Mayıs izlenimlerini ve Soma maden katliamını hatırlattı. Bir sonraki G20 Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak Türkiye’nin “işçi hakları, ifade özgürlüğü ve iş güvenliği konularında sicilinin oldukça kötü olduğunu” ifade etti. Uluslararası işçi hareketinin G 20’den beklentilerini sıralayan Burrow, dünya genelinde işsizliğin arttığını ve ücretlerin düşürüldüğünü kaydetti. Burrow, “Düşük ücret ve gelir dağılımındaki adaletsizlik toplumsal sorunlara yol açıyor. G20 politikaları işçileri ve ailelerini olumsuz yönde etkiliyor. Dünya genelinde 10 kişiden 4’ü işsizlikten etkileniyor, dünya nüfusunun yüzde 82’si geçinmekte zorlanıyor. Krizden çıkış yolu ücretlerde ve sosyal harcamalarda kesinti yapmak değil, gelir dağılımındaki adaletsizlikle mücadele etmekten geçiyor” dedi.
Kearney, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları zorlukları ve kamu hizmetlerinin önemini hatırlatırken, dünya ekonomisinin geleceğinin şirketlere terk edilemeyeceğini, karar süreçlerinin halka açılması gerektiğini vurguladı.
Avustralya Çalışma Bakanı Eric Abetz, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC Genel Sekreteri Bernadette Segol, Rusya Sendikalar Federasyonu Genel Başkanı Mikhail Shmakov, Çin Sendikalar Federasyonu Başkan Yardımcısı Wang Ruisheng ve Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Jonas Mosia gibi isimlerin katıldığı tartışmalarda, sendikaların G20 Zirvesi’nden beklentileri ve küresel düzeyde işçi sorunları gündeme geldi.
Yarınki toplantılara IMF Genel Direktörü Christine Lagarde ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim konuk konuşmacı olarak katılacak. Yarın düzenlenecek “Güvenli ve Sağlıklı İşyerleri” konulu konferansta başlıklardan biri Türkiye’deki taşeronlaşma uygulamaları ve iş cinayetleri olacak.