İstanbul için #Direnİşçi günü
23 Ocak Cuma günü İstanbul, DİSK üyesi sendikaların sürdürdüğü direnişlerle ilgili eylemleri sahne oldu. Gıda-İş, Nakliyat İş ve Dev Sağlık İş sendikalarımızın eylemlerine DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı
Gıda-İş: Donone’de toplu sözleşme hakkı için işverene son uyarı
Üç ayı aşkın bir süredir toplu sözleşme hakları için mücadele yürüten DİSK Gıda İş üyesi Danone&Tikveşli Gıda San. Tic. A.Ş. işçileri 23 Ocak Cuma günü İstanbul Kavacık’ta bulunan Genel Müdürlük önünde yaptıkları eylemle işvereni uyardı. 2 Şubat’a kadar sözleşme için masaya oturulmasını isteyen işçiler, bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Gıda İş Genel Başkanı Celal Ovat, DİSK üyesi sendikaların yöneticileri de destek verdi.
Danone Tikveşli’nin Kavacık’taki merkezi önünde yapılan basın açıklamasında Danone işverenine seslenen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Anayasanın 90. maddesini hatırlatarak “Sendikaya yetkiyi işçi verir, Danone işçisi tercihini yapmış Gıda İş Sendikamızla masaya oturulmasına karar vermiştir. herkes buna saygı göstermelidir” şeklinde konuştu. Anayasa’nın 90. Maddesine Türkiye’nin yasalarıyla uyuşmazlık olduğu durumlarda uluslar arası sözleşmelerin geçerli olduğunu, Türkiye’nin imza attığı ILO sözleşmelerine göre de burada Gıda-İş’in yetkili olduğunun altını çizen Kani Beko “Madem yetki istiyorlar gelsinler referandum yapalım. İşçi kimi seçerse o yetkili sendika olsun” dedi ve Danone işverenini işçilerin iradesine saygı duymaya çağırdı.
Kani Beko’nun ardından konuşan Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan “96 gündür Danone Türkiye Genel Müdürlüğü sudan nedenler ve gerekçelerle TİS masasına oturmayı reddediyor” dedi ve işverenin niyetinin işçilerin örgütsüz olarak köle gibi çalışmaya devam etmesi olduğunu söyledi. Danone yetkililerini bir an önce kendileriyle masaya oturmaya çağıran Aslan, “Bu size son çağrımızdır. Eğer bu çağrımız 2 Şubat sabahına kadar yanıtlanmaz ve TİS görüşmeleri başlamaz ise, üretimden gelen gücümüzle birlikte, tüm meşru ve fiili haklarımızı kullanarak mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
Danone işçileri, açıklamanın ardından direnişte olan Gıda-İş üyesi Ülker işçilerinin Topkapı’daki fabrikanın önünde, direniş çadırlarında ziyaret etti.
Nakliyat-İş Tepe Home’de taşeron cehennemine direniyor!
Bilkent Holding’e bağlı Tepe Home Mobilyada yıllardır çalıştıkları işlerinden çıkartılan Nakliyat-İş üyesi Tepe Home işçileri, 23 Ocak’ta firmanın en büyük mağazasında eylemdeydi. 20 Ocak 2015 tarihinde Tepe Home’un Beylikdüzü’nde bulunan deposu önünde başlayan direnişin ardından Tepe Home direnişçileri, Nakliyat İş sendikasının Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu başta olmak üzere, sendika yöneticileri ve sendika üyesi işçilerle beraber 23 Ocak saat 14’de Cevahir Alışveriş Merkezi önündeydi.
Nakliyat İş sendikasının burada yaptığı basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Özen, DİSK İstanbul Merkez Temsilcisi Önder Atay, Enerji Sen Genel Başkanı Ali Duman, Sine- Sen Genel Başkanı Zafer Ayden, sendikalarımızın yöneticileri, üyeleri ve #Direnİşçi BEDAŞ ve Zet Farma işçileri de destek verdi.
Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu burada yaptığı konuşmada, yıllardır Tepe Home Mobilya bünyesinde çalışan işçilerin, yeni yıla işsiz girdiğinin, bir anda taşeron cehennemine mahkum etmek istendiğinin altını çizerek burada yaşanan olumsuz çalışma koşullarını anlattı. Küçükosmanoğlu, patronun her türlü yasa tanımaz tutumunun karşısında artık Nakliyat-İş Sendikasının olduğunu belirti ve bundan böyle Bilkent Holding’e ait tüm işyerlerinin eylem alanı, direniş alanı olduğunu ifade etti.
Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’nun konuşmasının ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko işçilere seslendi ve DİSK olarak işçilerin bu haklı mücadelesini desteklediklerini ve takipçisi olacaklarını vurguladı. Kani Beko yaptığı konuşmada Tepe Home’da yaşananları “sosyal cinayet” olarak nitelendirerek, hukuksuz bir şekilde işçilerin işine son veren Tepe Home yetkililerinin yargı önüne çıkması gerektiğini ifade etti.
Yapılan açıklamalarından sonra alışveriş merkezi içerisinde bulunan Tepe Home Mağazasına sloganlarla coşkulu bir şekilde girildi. Mağaza içinde sloganlar atıldı, Tepe Home direnişine destek çağrıları yapıldı. Burada çeşitli eşyalar alınarak kasa önüne gelindi. Kasa önünde yapılan açıklamanın ardından alınan eşyalar kasa önüne bırakıldı. Kasa ve mağaza bir süre kilitlendikten sonra dışarıya çıkılarak eylemlerin diğer mağazalarda da süreceği ifade edildi.
Dev Sağlık İş üyesi işçiler Maltepe Üniversitesi rektörlüğüne yürüdü
Özel Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde, Dev Sağlık-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 98 işçi topladıkları yaklaşık 30 bin imzayı üniversite rektörüne teslim etmek için 30 metrelik pankartlarıyla yürüyüş düzenledi.“Atılan işçiler geri alınsın, zafer direnen emekçinin olacak” yazılı pankartla Maltepe’nin merkezinden Marmara Eğitim Köyü’nde bulunan üniversitenin rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçen işçilere yoldan geçen araçlar kornalarıyla, Maltepe halkı da alkışlarıyla destek verdi.
Rektörlük önüne ulaşan işçiler bina önünde Özel Tim ve Çevik Kuvvet polisinin oluşturduğu barikatla karşılaştı. Rektörlük yönetiminin kendi çalışanlarından korktuğunu ifade eden işçiler yönetime sloganlarla tepki gösterdi. İmzalar teslim edilmeden önce, DİSK Genel Sekreteri ve Dev Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu polis barikatı önünde bir açıklama yaptı. “Amerika’dan, Kanada’ya, İsviçre’den Avustralya’ya kadar yüzünü bile hiç görmediğimiz sınıf kardeşlerimizin ve Türkiye’nin dört bir yanından topladığımız bu imzalar haklılığımızın kanıtıdır” diyen Çerkezoğlu, mücadeleyi çocukların geleceği için sürdürdüklerini söyledi.
Açıklamasının ardından Çerkezoğlu’nun yanı sıra, Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, SES Eş Başkanı İbrahim Kara, direnişçi temsilcileri ve sendika avukatından oluşan bir heyet, toplanan imzaları teslim etmek üzere rektörlük binasına girdi. İşçiler heyetin görüşmesi sürerken polis barikatının önünde oturma eylemi yaparken, halaylar da çekti.
Görüşmede işçilerin işten çıkartılmasının yanlış olduğunu ifade eden heyet, ‘‘iş verimliliği düştüğü’’ gerekçesiyle işçilerin işten çıkartıldığını fakat aynı işçilerin ertesi gün taşeron adı altında çalışmaya çağrıldığını söyleyerek yaşanan hukuksuzluğa vurgu yaptı. Hukuki sürecin başlamış olduğunu belirten heyet üniversite yönetiminin yaptığı yanlıştan geri dönmeye işçileri işe almaya çağırdığını ifade etti. Açıklamanın ardından işçiler mücadelelerine devam edeceklerini belirterek direniş çadırına döndü.