Image Map

16 Mayıs’ta Soma’da yaşamı savunmaya!..

izmir1

Geçtiğimiz yıl Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın yıldönümünde dev bir miting düzenlemeye hazırlanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB İzmir’de DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde yaptığı çağrıda “16 Mayıs’ta Soma’ya yaşamı savunmaya” diyerek, işçi sınıfının alanlarda olacağını duyurdu. Halktan destek isteyen emek ve meslek örgütleri Soma’daki buluşmanın işçi sınıfının uyanışı olacağını açıkladı.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nde yapılan basın açıklamasında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, TMMOB Genel Sekreteri Mehmet Torun, TTB Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen’in yanı sıra DİSK’e bağlı sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılım gösterdi.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıl 13 Mayıs tarihinde cumhuriyet tarihinin en ağır işçi katliamının yaşandığına dikkat çekerek, Türkiye çapında düzenlenecek eylemlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Soma’yı unutmadık, unutturmayacağız. Bu bir katliamdır, kaza değildir diyerek sorumluların hesap vermesini istediğimizi defalarca dile getirdik. Onlar sorumluların hesap vermesi bir yana, gerçek sorumluları yargı önüne bile çıkartmadılar. Bu katliamın sebebi taşeron sistemidir dedik, madenler özel sektör eliyle değil devlet eli ile işletilmelidir dedik. Onlar ölmeyen işçileri de işten çıkarttılar. İş cinayetlerin önüne geçmek için örgütlü olmak şart dedik, sendikalaşmanın ve örgütlenmenin önüne yeni engeller çıkarttılar. Sadece AKP döneminde 15 binin üzerinde arkadaşımızı iş kazalarında kaybettik. Taşeronu daha da derinleştiren düzenlemeler yapmaya devam ediyorlar. Bu ülkeyi yönetenlerin artık işçi sağlığı, işçi güvenliği ve işçinin alın terine olan bakışı nettir.”

“13 MAYIS’TA TÜM TÜRKİYE’DE ALANLARDAYIZ”

13 Mayıs’ta tüm Türkiye’de alanlarda olacaklarını da vurgulayan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “301 kardeşimizi anmak ve taleplerimizi iletmek için sokaklarda olacağız. 16 Mayıs’ta da Soma’daki mitingle sefalet ücretleri, kölelik düzeni ve taşeronlaşmaya karşı haykırmak için herkesi bize destek vermeye bekliyoruz. İzmir ve Manisa’daki kurumlara gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle gerçekleştireceğimiz anmalar ve miting ile ilgili programlarımızı paylaşacağız” dedi ve “Türkiye’de günde 6-7 arkadaşımızı iş cinayetlerine kurban veriyoruz. Bu ülkede artık alın terine kan karışmıştır. Bu karanlık tabloyu ortaya çıkartan nedenleri ortadan kaldırana kadar mücadelemiz sürecektir” sözleri ile mücadele vurgusu yaptı.

SOMA’DA 3 ANA TALEP İÇİN TEK YÜREK OLUNACAK

Toplantıya katılan kurum temsilcileri 16 Mayıs’ta gerçekleşecek buluşmanın işçi sınıfının uyanışı ve Türkiye’nin haykırışında yeni bir boyut olacağına dikkat çekerek, İzmir ve Ege Bölgesi’nde binlerce kişinin Soma’ya gelerek toplumsal tepkiye ortak olacaklarına inandıklarını söyledi. Temsilciler, Soma’da toplanma amaçlarının sadece bir anma değil, gelecekteki iş cinayetlerine karşı mesaj vermek olduğunu da açıkladı. Kurumlar ayrıca, Soma’daki dev mitingde işçi sınıfının “Taşeron yasaklasın”, “İş cinayetlerine karşı yaşam hakkı”, “Açlık ve sefalet düzeni son bulsun” taleplerini dile getireceklerini duyurdu.

izmir2

izmir3_chp

DİSK-KESK-TMMOB-TTB heyeti ‪16 Mayıs‬ ‪Soma‬ mitingine davet için İzmir’de CHP İl Başkanlığını ziyaret etti…

izmir3_hdp

DİSK-KESK-TMMOB-TTB heyeti ‪16 Mayıs‬ ‪Soma‬ mitingine davet için İzmir’de HDP İl Başkanlığını ziyaret etti…

izmir4_konak

DİSK-KESK-TMMOB-TTB heyetinin 16 Mayıs Soma mitingi için İzmir’deki temasları Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ziyareti ile son buldu. Heyet buradan Manisa’ya geçti…

manisa

Heyet 7 Mayıs’ta Manisa’da sendika, kurum ve parti temsilcileriyle 16 Mayıs mitingiyle ilgili toplandı…

somatoplantı

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB heyeti 8 Mayıs Cuma günü Soma Eğitim-Sen’de buradaki kurumlar ve madenci aileleriyle bir araya geldi. Eğitim-Sen’deki basın toplantısıyla 16 Mayıs Soma mitingi ve 13 Mayıs’ta Soma’da ve tüm kentlerdeki ortak etkinlikler duyuruldu…

 

ITUC ETUC