Image Map

Avrupa sendikalarından 10 Ekim anması

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), 28-29 Ekim 2015 tarihlerinde Brüksel’de düzenlendiği Yönetim Kurulu toplantısına 10 Ekim 2015’te Ankara’da hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı.

IMG_5929

Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Avrupa’nın 40 ülkeden gelen sendika temsilcilerine Ankara Katliamı hakkında bilgi verdi. Beko ETUC Yönetim Kurulu’na 10 Ekim tarihinin uluslararası bir gün olarak kabul edilmesini ve her gün 10 Ekim’de “Emek, Barış, Demokrasi Günü” etkinlikleri yapılmasını önerdi.

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini konuşmasında barış mücadelesinin sendikaların temel görevlerinden biri olduğunu ifade etti. “Tunus Sendikalar Konfederasyonu’nun Nobel Barış Ödülü’nü aldığı için sevindiğimiz günlerde Türkiye’deki sendikaların barış mücadelesi sırasında bir katliam gerçekleşti. Bu saldırıyı lanetliyoruz, Türkiye’deki sendikalarla dayanışma içinde olacağız” dedi.

Toplantıda söz alan Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu (ETF) Genel Sekreteri Eduardo Chagas, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) öncülüğünde başlayan “Mülteciler İçin Kış Yardımı Konvoyu” hakkında bilgi verdi. İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya ve Bulgaristan sendikalarının üyelerinden toplandığı kışlık yardım malzemelerinden oluşan yardım konvoyu 4 Kasım’da İstanbul’da olacak.

ETUC  Yönetim Kurulu ayrıca “Grev Hakkı” ve “Mültecilerin Durumu” gibi konuları gündemine aldı.

IMG_5931

KANİ BEKO 28 EKİM 2015, ETUC YÖNETİM KURULU KONUŞMASI

Sevgili Arkadaşlar,

ETUC Yönetim Kurulu’nun değerli üyeleri,

Bildiğiniz gibi 10 Ekim 2015 Cumartesi günü Türkiye’nin başkenti Ankara’da işçiler, ETUC üyesi iki konfederasyonun, DİSK ve KESK’in çağrısıyla Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne katılmak üzere buluştular. Miting öncesi düzenlenen canlı bomba saldırıları sonucunda 100 insan hayatını kaybetti. Çok daha fazlası yaralandı, sakat kaldı.

ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini ve EPSU Genel Sekreteri Jan Willem katliamın ardından ilk saatlerde taziyelerini ilettiler. Bugün bu salonda bulunan onlarca dostumuz bizimle dayanışma içinde oldular. Öncelikle bu acı olayın ardından başsağlığı dileyen herkese teşekkür etmek istiyorum.

Medyada çok sayıda yanlış bir bilgi yayımlandığı için tekrar etmek istiyorum. 10 Ekim 2015 Cumartesi günü Ankara’da sendikaların ve meslek örgütlerinin çağrısıyla “Emek Barış ve Demokrasi Mitingi” düzenlenecekti. Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyordu.

Güvencesiz çalışma koşulları, medya üzerindeki baskılar, son dönemde artan silahlı çatışmalar, kentlerin yağmalanması ve doğanın tahrip edilmesi gibi konular protesto edilecekti. Ama Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne değil Türkiye tarihinin en kanlı, en acı gününü tanıklık ettik.

IŞİD bağlantılı saldırganlar arananlar listesinde canlı bomba olarak yer alıyordu. Buna rağmen başkent Ankara’nın merkezine kadar kolayca gelmişler. Patlamalar sırasında çevrede bulunmayan polis, yaralılara biber gazıyla saldırdı. Ambulansların bölgeye girişi engellendi.

Başbakan konuyla ilgili açıklamasında “Canlı bomba listesi elimizde ama eylem yapmadan tutuklayamıyoruz” ifadelerini kullanmıştır. Ancak anma törenlerine ve cenazelere katılan pek çok kişi “makul şüpheli” olarak “önleyici gözaltı” adı altında tutuklanmıştır. Katliamı takip eden günlerde düzenlediğimiz genel greve katılan üyelerimize soruşturmalar açılmıştır.

Kaybettiğimiz 100 arkadaşımızın vasiyeti: Barış için mücadeledir. Bu vasiyete sahip çıkacağız. Katledilen onlarca sendikacı dostumuz yerine mücadele etmek artık bizim görevimizdir. Yaralı arkadaşlarımız artık bizim ailemizin bir parçasıdır.

Avrupa sendikalarına ve uluslararası sendikal harekete bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Sıradaki görevlerimiz; katliamın aydınlatılması, yaralıların tedavisi ve benzer katliamların önlenmesidir. Bu mücadelemizde bizi yalnız bırakmayacağınıza inanıyoruz.

100 kardeşimizin hayatını kaybettiği 10 Ekim tarihinin tıpkı 1 Mayıs gibi, 8 Mart gibi, 7 Ekim ‘İnsanca İş Günü’ gibi uluslararası bir gün olarak tanınmasını talep ediyoruz.  10 Ekim “Emek, Barış ve Demokrasi Günü” olarak kabul edilmelidir.

22571759195_dc2c229665_z

ITUC ETUC