Image Map

“Saraysız Başkan” DİSK’in konuğu oldu

????????????????????????????????????

“Saraysız Başkan” olarak bilinen, Uruguay’ın eski devlet başkanı José Mujica, Türkiye ziyareti kapsamında DİSK’in konuğu oldu.

30 Ekim Cuma günü İstanbul Tabip Odası’nda düzenlenen “Saraysız Başkan işçilerle buluşuyor” etkinliğine Mujica ile beraber Uruguay Sendikalar Arası Birlik Başkanı Fernando Gambera ve senatör eşi Lucia Topalansky de katıldı.

Etkinliğin açılışında katılımcılara ve konuklara hoş geldiniz diyen DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Ankara’daki Emek-Barış-Demokrasi mitinginde yitirdiğimiz kardeşlerimiz için saygı duruşu çağrısında bulundu.

DSC_8519

Saygı duruşunun ardından etkinliğin açılış konuşması yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) tarafından hazırlanan işçi hakları ihlallerine dair raporlarda Uruguay’ın adının hiç geçmediğine dikkat çekerek “Fernando kardeşimi tebrik ediyorum, Yoldaş Başkan Mujika’ya da teşekkür ediyorum” dedi. Uruguay’da yoksulluğun azaldığını, asgari ücretin arttığını, halkın ekonomi yönetimine katıldığını anlatan Kani Beko, “İşçilerin insanca yaşadığı bir ülkeden gelen işçileri ve siyasetçileri Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. Genel Başkanımız konuşmasını Ankara katliamında yitirdiğimiz işçileri, emekçileri anarak sonlandırdı.

DSC_8542

 

“Solu birleştiren işçilerin birliğidir”

“Pepe” diye de anılan José Mujica konuşmasında Uruguay’daki işçi mücadelelerinden, emperyalizme ve neoliberalizme karşı mücadele tarihinden deneyimlerini paylaştı. Emperyalizmin tarihinde Latin Amerika’nın bağımsızlık hareketlerinin önemine değinen Mujica ‘Kendi içimize bakabilmek, gücümüzü toparlayabilmek, birliğimizi oluşturacak kapasitemizi görebilmek için çok zorlu bir süreç’ yaşadıklarını anlattı.  Uruguay’da sendikal hareketlerin 40 sene önce bir çatı altında buluşmasının önemine dikkat çeken Mujica “Solu birleştiren işçilerin birliğidir” dedi.

Birleşmek için ortak bir programda anlaştıklarını anlatan Mujica, mahalle ölçeğinde sendikal örgütlenmeler olan işçi komiteleri kurduklarını, göçmen işçiler de dahil işçi sınıfının tüm kesimlerinin sorunlarına hitap eden bir “sendikal zemin” yarattıklarını söyledi.

DSC_8580

Göçmen işçiler de sendikal mücadelede

Uruguay İnşaat İşçileri Sendikası’nın aralarında Türkiyeli işçilerin de olduğu göçmen işçiler için verdiği mücadeleye değinen Mujica “Hepsi SUNKA’nın doğal müttefikleri haline gelmişti. O anda Uruguay’ın sendikal hareketiyle gurur duydum. Çünkü biliyorum ki dünyanın birçok başka yerinde işçiler işlerini savunmak için verdikleri mücadelelerinde çok şovenist pozisyonlara düşebiliyorlar. Kendi ülkemde bunun gerçekleşmeyeceği bir sendikal zemin yaratılmasından gurur duydum” dedi.

“Örgütler yaratın ve onlara gözünüz gibi bakın”

‘Hareketimizin temeli kahraman kadınlardır’  diyen Mujica yine de Uruguay’da kadınların siyasi mücadeleye, sendikal militanlığa, aktivizme katılımı ise erkeklerin gerisinde olduğuna değindi ve bunu geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda gençlere de tavsiyelerde bulunan Mujica “Örgütlenin, örgütler yaratın ve onlara gözünüz gibi bakın” dedi.

DSC_8622

“İşçilerin uluslararası eylem birliği şart”

Uruguay Sendikalar Arası Birlik Başkanı Fernando Gambera da neoliberaliz ile beraber artan güvencesizliğe ve iş cinayetlerine karşı ortak mücadelenin önemini anlattı. Ankara katliamı ve Soma katliamını birbirinden ayrı şeyler olarak düşünmediğinin altını çizen Gambera, işçi sınıfının katliamlara karşı dayanışmanın ötesine geçerek uluslararası eylem birliğine ihtiyaç duyduğunu anlattı. Gambera sözlerini “hiç eskimeyen o sözler” dediği şu ifadelerle bitirdi: Dünyanın bütün işçileri birleşin!

ITUC ETUC