Image Map

Paris ve Ankara şehitleri Fransa’da anıldı.

 

22

Fransız sendikaları Charlie Hebdo saldırısının 1.yılında Paris, Tunus ve Ankara Katliamı’nda ölenleri andı. Paris’teki etkinliklere DİSK ve KESK de katıldı.

Fransa’da bulunan 5 sendika konfederasyonu (CGT, CFDT, FO, UNSA ve CFTC) tarafından düzenlenen etkinliğe Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Vekili Jaap Wienan ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini’nin yanı sıra DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Eş-Genel Başkanı Şaziye Köse de konuşmacı olarak katıldı.

5

7 Ocak 2015 tarihinde IŞİD’in Fransız mizah dergisine yönelik düzenlediği silahlı saldırı sonucu 12 kişi hayatını kaybetmişti. Katliamın yıldönümünde sendikalar “Birlikte çalışmak, birlikte yaşamak” başlıklı bir etkinlik düzenleyerek hem işçilerin sosyal haklarını tartıştılar hem de Paris, Tunus ve Ankara’da IŞİD katliamları sonucunda ölenleri andı.

IŞİD, Suriye Savaşı, mültecilerin durumu, Avrupa’da yükselen yabancı düşmanlığı, ifade ve basın özgürlüğünün üzerindeki baskılar, Türkiye ve Tunus’un durumu gibi konular gündeme geldi.

19

Fransız sendikaları farklı din veya milletlerden işçilerin, bir arada kardeşçe yaşamak için, eşitlik, özgürlük ve demokrasi ideallerini gerçekleştirmek için mücadele etmesi gerektiğini vurgularken, IŞİD barbarlığına ve ırkçılığa karşı daha hoşgörüşü daha eşitlikçi bir toplum inşa edilmeli, dediler.

Toplantıda söz alan ITUC Genel Sekreter Vekili Jaap Wienan, ITUC’un işçi hakları ve insan hakları ihlallerini gözlemlemek üzere Türkiye’ye bir heyet göndereceğini aktardı.

Paris Sendikalar Evi’nde gerçekleşen etkinliğe İngiltere, Belçika, Almanya, İspanya, Portekiz, Danimarka, Norveç ve İtalya gibi ülkelerden konfederasyon başkanları katıldı. Konuşmacılar Ankara ve Suruç katliamında ölenlere başsağlığı ve dayanışma dileklerini ilettiler.

25

Katılımcılar daha sonra daha sonra Republique Meydanı’nda gerçekleşen anma törenine katıldı. Anıta bırakılan çiçeklerin ve mumların ardından şehirde devam eden yasağa rağmen bir yürüyüş gerçekleşti.

CGT Konfederasyonu’na üye işçilerle 13 Kasım 2015 tarihinde 100’den fazla kişinin öldürüldüğü Bataclan Tiyatrosu’na ve CharlieHebdo bürosuna yürüyerek anma törenleri düzenlendi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüşün ardından CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ve Kani Beko birer konuşma yaptılar. Yürüyüşe Fransa’da yaşayan Türkiyeli işçiler de katıldı.

39

 

Fotoğraflar: Eren Araman [email protected]

ITUC ETUC