Uluslararası Sendikal Hareket’ten Chris Stephenson’a Destek
Uluslararası sendikal örgütler, Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’ne yönelik mektuplar kaleme aldı.
Bu mektuplarda tutuklanan öğretim üyelerinin serbest bırakılması ve DİSK/Sosyal-İş Sendikası üyesi Chris Stephenson hakkındaki sınır dışı etme kararının kaldırılması talep edildi.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu’ya çağrı: “Akademisyenler serbest sırakılsın”
DİSK’in de üyesi olduğu 162 ülke ve bölgeden 333 sendikal örgütün 180 milyon üyesini temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya gönderdiği mektubunda, Chris Stephenson’ın gözaltına alınması ve alıkonulmasına ilişkin şiddetli itirazını ifade etti. Burrow mektubunda Soylu’ya şöyle seslendi:
“Bu aktivistlerin asılsız suçlamalarla yargılanması ve tutuklanması, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde yer alan düşünce, ifade ve örgütlenme hak ve özgürlüklerinin ihlali anlamına gelmektedir… Bu tutuklama, soruşturma ve yargılamaları şiddetle kınıyor, Chris Stephenson ve diğer imzacıların derhal serbest bırakılmasını ve bu endişelerimizle ilgili olarak tarafınızca alınacak önlemler hakkında gecikmeksizin bilgi vermenizi talep ediyoruz.”
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’ndan Başbakan Davutoğlu’na çağrı:
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na gönderdiği mektupta, Chris Stephenson’ın gözaltına alınması ve Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakılmasını, “Bu durum, Türk otoritelerinin barışçıl gösteri hakkını kullanan vatandaşlarına yönelik kabul edilemez davranışlarının yeni bir örneğidir” sözleri ile değerlendirdi. Visentini, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’nin AB üyeliği ve bu çerçevede yeni fazlın açılmasını tartışacağını anımsatarak, Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili insan hakları ihlalleri, düşüne ve ifade özgürlüğü, sendikal haklar, etnik azınlıkların hakları, keyfi tutuklamalar ve yargı sistemindeki boşluklar gibi engellerin bulunduğunu kaydetti.
Eğitim Enternasyonali Avrupa Eğitim Sendikal Komitesi’nden Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’ne çağrı: “Akademisyenlerin serbest bırakılması için harekete geçin”
Avrupa’daki 48 ülkeden, 131 öğretmen sendikasını ve 11 milyon öğretmeni temsil eden, Eğitim Enternasyonali’nin Avrupa bölgesel örgütü olan, Avrupa Eğitim Sendikal Komitesi (ETUCE), Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a birer mektup gönderdi. ETUCE Avrupa Direktörü Martin Romer mektubunda, Türkiye’deki öğretmen ve akademisyenlerin ülkenin güneydoğusunda devam eden şiddete açıkça karşı çıktıkları için baskı altına alındığı, tutuklandığı ve yabancı uyruklu öğretim üyelerinin ülke dışına çıkarıldığına dikkat çekti. Romer mektubunda şu çağrıyı yaptı: “Bu nedenlerle size demokrasi ve insan haklarına karşı ciddi bir tehdit teşkil eden bu gelişmeleri takip etmeniz ve tolerans gösterilmesi mümkün olmayan bu durumun çözüme kavuşmasına destek olmak için yapabileceğiniz her şeyi yapmanız çağrısında bulunuyoruz. Sizi ve Komisyon yönetimini, Türkiye’de hapishanede olan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulunmaya da davet ediyoruz.”