Image Map

ITUC Türkiye hükümetini uyardı

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Türkiye hükümetine sendikalar üzerinde giderek yoğunlaşan baskılara son verme çağrısında bulundu ve hükümetin işçi haklarını geriye götüren yasa değişikliği planlarını kınadı.

Türkiye’de onlarca akademisyen Kürtlere yönelik baskılara son verilmesini talep eden bir barış dilekçesini imzaladıkları için işten çıkarıldı, haklarında yurt dışına çıkış yasağı verildi ve birçok akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı. ITUC’a ulaşan bilgilere göre 1.390 sendika üyesi hakkında barış ve demokrasi çağrısı yapan bir eyleme katıldıkları için soruşturma açıldı. 284 sendika üyesi sürgün edildi ya da görev yerleri değiştirildi, 403’ü emekli olmak zorunda bırakıldı, 102’si hakkında soruşturma açıldı ve 97’si hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”ten yasal inceleme başlatıldı. Öte yandan polis hakları için eylem yapan işçilere müdahale etmeye devam ediyor, bu durumun en güncel örneklerinden biri Bursa’daki Renault fabrikasında yaşanıyor.

Ayrıntılar için Küresel Sanayi Sendikası IndustriALL’un açıklamalarına bakabilirsiniz. http://www.industriall-union.org/turkey-renault-dismisses-workers-using-police-violence-instead-of-upholding-commitments

İş Yasası’nda değişiklik öngören ve özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarıları, öncesinde danışma süreçleri işletilmeden Meclis’ten geçirilmeye çalışılıyor. Bu değişiklikler, işverenlere, işçileri güvencesiz ve kısa süreli sözleşmelerle istihdam etmeleri için son derece geniş yetkiler tanıyor ve böylece işverenlerin yasal yükümlülüklerinden sıyrılmalarını ve işçilerin sendikalara üye olmalarını engellemelerini olanaklı hale getiriyor.

Bu gelişmelerle ilgili bir açıklama yapan ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow şunları söyledi: “Hükümetin, sendikaları ezme ve işçilerin uluslararası hukukun güvencesindeki meşru haklarını yok etme niyetinde olduğu anlaşılıyor. Bu durum, demokrasi sınırları içinde bir davranış olmadığı gibi yaşam standartlarını düşürecek ve en nihayetinde Türkiye’nin kendi yerel ekonomisine de zarar verecektir. Ayrıca hükümetin halkın refahını sağlamaktan çok insanların yaşamları üzerinde kontrol kurmaya öncelik verdiği de görülmektedir. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, barış ve insan haklarına saygı talep edenlere yönelik her türlü taciz ve baskıya son vermeye çağırıyoruz. Erdoğan’ı işçileri haklarını savunmaktan yoksun bırakarak işverenlerin insafına terk eden, işçilerin kendileri ve aileleri için insanca bir yaşam kurmalarını engelleyen İş Yasası değişiklerini geri çekmeye davet ediyoruz”.

Geleneksel olarak 1 Mayıs gösteri alanı olan ancak yetkililer tarafından yasaklanan Taksim Meydanı’na ulaşmaya çalışanlar polis tarafından tazyikli su ve biber gazı ile engellendi, 200 civarında gösterici gözaltına alındı. Polis aracının çarptığı bir kişi yaşamını yitirdi. Binlerce kişi, resmi olarak belirlenen gösteri alanlarından biri olan İstanbul-Bakırköy’de ve ülkenin birçok şehrinde 1 Mayıs gösterilerine katıldı.

Açıklamanın İngilizcesi (For English)

http://www.ituc-csi.org/turkey-government-stepping-up

ITUC ETUC