Image Map

ÜNİVERSİTENİN AYDINLIK YÜZÜ HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, üniversitelerden ihraç edilen laik-demokrat akademisyenler ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2346 akademisyen FETÖ bağlantısı ve darbe girişimi gerekçesiyle üniversitelerden uzaklaştırıldı. Ancak üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenlerin arasında bilimsel, laik ve demokratik eğitimden yana, ömrü boyunca emeğin, doğanın ve yaşamın savunucusu olmuş, barış çağrıları yapmış, KESK’e bağlı Eğitim-Sen ve SES üyesi, DİSK-AR çalışmalarımıza katkıda bulunmuş bilim insanları da bulunmaktadır.

Çoğunluğu Kocaeli Üniversite’nde çalışan ve ömürleri çağdaş, laik ve demokratik bir ülke ve üniversite mücadelesiyle geçmiş hocalarımızın FETÖ ve darbe gerekçesiyle görevden uzaklaştırılması utanç vericidir.

Üniversiteden uzaklaştırılanlar arasında işçilerin grev ve direniş çadırlarında bizlerle olan, taşeron köleliğine karşı mücadelelerde beraber yürüdüğümüz, insanca yaşanabilir asgari ücret mücadelesinden kıdem tazminatı hakkımızın savunulmasına kadar emeğin birçok mücadele alanında bizlere bilgi birikimleriyle destek veren, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında bizlerle beraber fikir üreten, Soma’dan Ermenek’e acılarımızı paylaşan, emek mücadelesiyle ilgili kitaplarıyla-makaleleriyle tanıdığımız dostlarımız bulunmaktadır.

Türkiye işçi sınıfının her zaman yanında olan, sendikal mücadeleye ve demokrasi mücadelesine katkılarını hiçbir zaman esirgemeyen, üretkenlik ve akademik çalışmaları ile tanınan çok değerli akademisyenlerin görevden uzaklaştırılması üniversiteye, bilime ve demokrasiye yönelik bir saldırıdır.

Bu kararla, laiklikten, bilimden, emekten, barıştan, düşünce ve ifade özgürlüğünden, demokrasiden daha da uzaklaşan üniversiteler tam anlamıyla imha edilmektedir. Kuşkusuz ki, üniversiteye düşmanlık, tüm toplumu cehaletin esareti altına alma çabalarının yeni bir örneğidir.

Yıllarca hükümetin himayesinde büyüyen bir cemaat yapılanması tarafından tertiplenen darbe girişiminin politik sorumlusu, laik-demokrat akademisyenler değil, bu akademisyenleri üniversitelerden uzaklaştırma kararı alanlarıdır.

Demokrasi mücadelesinde hiçbir çekince duymadan işçi sınıfının ve halkımızın yanında duran, her türlü bedeli göze alan, laikliğin, bilimin, aklın savunucusu sevgili hocalarımızın, özür dilenerek, derhal görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz.

İŞÇİ SINIFININ, HALKIN, ÜLKEMİZİN ONURU HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ!

ITUC ETUC