Image Map

ZORUNLU BES’İN TEMEL GEREKÇESİ ÇÖKTÜ! İPTAL EDİLMELİDİR!

ZORUNLU BES’İN TEMEL GEREKÇESİ ÇÖKTÜ

ZORUNLU BES İPTAL EDİLMELİDİR

TASARRUF ORANLARININ DÜŞÜK OLDUĞU İDDİASI DAYANAKSIZMIŞ!

DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan tasarruf oranları verilerine göre Zorunlu BES uygulamasının temel gerekçesinin çöktüğünü açıkladı

Ağustos 2016’da kabul edilen ve 1 Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe girecek olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) en temel gerekçesi ortadan kalktı. Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan Zorunlu BES Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesinde Türkiye’de brüt tasarruf oranlarının diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında çok düşük olduğu ve Zorunlu BES uygulamasının yurt içi tasarruf oranlarını özendirmeyi amaçladığı vurgulanmıştı (1/8/2016 tarihli ve 3104 sayılı Başbakanlık yazısı. Yazı örneği Ek 1).

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de 7 Aralık 2016 tarihinde yaptığı açıklamada “Tasarruf meselesi aslında Türkiye’nin en büyük sıkıntılarının başında geliyor. Türkiye’nin bu sene tasarruf oranı yüzde 13.5 olacak gibi görünüyor. Dünyada ortalama tasarruf oranı yüzde 25, gelişmekte olan bizim gibi ülkeler yani orta üst gelir grubuna dahil ülkeler yüzde 32.5. Bizim yatırıma ihtiyacımız var. Bu yatırımları da iç tasarruflarla finanse etmemiz lazım. Fakat gelin görün ki, bizim vatandaşımız arzulanan düzeyde kenara para koymuyor” demişti.

Ancak gerek Zorunlu BES gerekse Maliye Bakanı Şimşek’in tasarruf oranlarına ilişkin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. TÜİK tarafından 12 Aralık 2016 tarihinde açıklanan Kurumsal Sektör Hesapları 2009-2015 araştırmasına göre Türkiye’nin brüt tasarruf oranlarının Zorunlu BES Yasa tasarısı gerekçesinde olduğu gibi yüzde 15,63 ve Bakan Şimşek’in açıklamasında olduğu gibi yüzde 13,5 değil yüzde 24,8 olduğu ortaya çıktı (TÜİK Araştırması Ek 2).

Böylece Türkiye’deki tasarruf oranlarının dünya ortalamasına uygun olduğu, Avrupa Birliği ülkelerinden de daha yüksek olduğu ortaya çıkmış oldu. Sonuç olarak Zorunlu BES için kullanılan bu gerekçe ortadan kalkmıştır. TÜİK’e göre Türkiye düşük gelir seviyesine rağmen yüksek tasarruf eden bir ülke durumundadır.

TÜİK verilerinden sonra ücretlerde yeni bir azalmaya yol açacak zorunlu bir tasarruf yönteminin gereksiz olduğu, dayanağı olmadığı anlaşılmaktadır. Gerekçesi çöken Zorunlu BES’in derhal iptal edilmesi gerekir.

Ek 1: TÜİK Kurumsal Sektör Hesapları Araştırması 2009-2015

Ek 2: Zorunlu BES Yasa Gerekçesi

ITUC ETUC