GENÇLİĞİN DEMOKRASİ TALEBİ, EKMEK TALEBİDİR!

DİSK Genel Başkan Kani Beko, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

GENÇLİĞİN DEMOKRASİ TALEBİ, EKMEK TALEBİDİR!

Ülkemizin hem bugünü, hem de geleceği olan; aydınlık bir Türkiye mücadelemize yaratıcılık, dinamizm ve cesaret katan tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı yürekten kutlarım.

Maalesef, bu güzel günü bir bayram havasında geçirmek ülkemiz şartlarında mümkün olmamaktadır. Çeşitli kutlamaların valilikler eliyle iptal edilmesi göstermiştir ki, gençliğin bir araya geldiği her önemli gün, birileri tarafından tehlikeli görülmektedir.

Ülkenin bir köşesinde gençler her gün ölüme sürüklenirken, diğer bir köşesinde hapishanelere doldurulmakta, genç akademisyenler üniversitelerinden koparılırken, ülkemizin değerlerini üretmesi gereken üniversiteler yozlaştırılmaktadır.

Bugün her 4 gençten 1’i; her 3 genç kadından 1’i işsizdir. Ülkemizin en büyük yapısal sorunlarından biri olan işsizlik en çok gençlerimizi etkilemekte; onların hayatlarının en verimli çağlarını İŞKUR kuyruklarında heba etmektedir.

Bugün gençlerimizin ihtiyacı olan iştir, aştır, ekmektir. Bu ekmeğin mayası da demokrasidir.

Gençlerin işsizlik sorununa gündelik projelerin çare olamayacağı açıktır. “Milli seferberlik” adı altında, İşsizlik Fonu’nu patronlara peşkeş çekerek üretilen projelerin işe yaramadığı ortadadır.

İşsizliğe gerçekten bir çare bulmak için yapılması gerekenler bellidir. İnşaat, otoyol, köprü gibi üretken olmayan yatırımlar işsizliğe çare olamaz. Ancak demokrasinin olmadığı, anayasanın rafa kaldırıldığı, hukuksuzluğun hukuk haline getirildiği bir ortamda da yatırım olmaz, dolayısıyla istihdam artışı olmaz. Eşitlikçi, özgürlükçü, laik, demokratik, sosyal bir anayasa ile taçlandırılmış bir Cumhuriyet kurulmadan işsizliğe çare bulunması mümkün değildir.

Bugün gençliğin demokrasi talebi, ekmek talebidir; ekmek kavgası, demokrasi kavgasıdır!

Bu kavganın neferi olan her bir genç kardeşimin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tekrar kutlarım.