DİSK Gürcistan Sendikalar Kongresi’ne katıldı

Gürcistan Sendikalar Konfederasyonu (GTUC) 13. Genel Kurulu, 14,15 Eylül 2017 tarihlerinde Tiflis’te gerçekleşti. DİSK’in de katıldığı kongrede GTUC 25. kuruluş yıldönümü ve Gürcistan sendikal hareketinin 110. yaşı kutlandı.

19 işkolu sendikasının ve 3 özerk cumhuriyet sendikasının üye olduğu yaklaşık 150 bin üyesi bulunan GTUC ülkede kayıtlı çalışan işçilerin %20’sini temsil ediyor. Bölgenin en önemli sendikal örgütlerinden biri olan GTUC 13. Genel Kurulu’nu hükümetin sendikaya yönelik yoğun baskısı altında gerçekleştirdi.

İşçi sağlığı iş güvenliği, asgari ücret, göçmen işçiler, durumu, özel sektörde örgütlenme, özelleştirmeye karşı mücadele, kadınların çalışma hayatında ve sendikalarda yaşadığı ayrımcılıklar benzeri konuların tartışıldığı kongrenin yaş ortalaması 36’ydı ve delegasyonun yarısı kadın işçilerden oluşuyordu.

Ağustos ayında demiryollarındaki özelleştirmelere karşı çıkan sendika üyelerinin sürgün edilmesiyle başlayan süreç, işçilerin demiryolları idaresi önündeki açlık greviyle devam etmişti. Yaşanan polis müdahalesi GTUC ve hükümet arasında ciddi bir gerilime yol açmıştı. GTUC’un mücadelesi sürgünlerin durmasını sağlarken hükümet konfederasyon yönetiminin değişmesi için sendikaların iç işlerine müdahalelerde bulunmuştu. Ancak kongrede Irakli Petriashvili bir kez daha genel başkanlığa seçildi.

Türkiye’den DİSK, KESK ve Hak-İş’in katıldığı kongrede DİSK’i Genel Başkan Yardımcısı Cemal Poyraz, Mali İşler Dairesi ve Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Alaaddin Sarı temsil etti. DİSK heyeti ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ve diğer sendika liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.