Image Map

ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN EL ELE

 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun Dünya Engelliler Günü ile ilgili olarak Kadıköy’de Genel-İş 1 nolu şube tarafından düzenlenen “Engelsiz Bir Dünya İçin El ele” başlıklı etkinliğe katıldı. Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Başar Necipoğlu’nun da katıldığı kahvaltıda, DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun yaptığı konuşma: 

Engelli olmak hastalık değil bir insani durumdur. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engellilerden oluşmaktadır. Türkiye’de bu oran 2011 yılında TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklerde yüzde 6,6’dır.

Engellilerin korunması devlet sorumluluğundadır. Anayasasının 61. Maddesinde bu konu açıkça belirtilmiştir. Engellilerin istihdama katılımını arttırıcı en etkili yöntem ise kota uygulamasıdır. Ancak maalesef ülkemizde engellilerin istihdamı oldukça yetersiz bir düzeydedir ve engelli işçi istihdamında kotaya uyulmamaktadır. 2016 yılında çalıştırmakla yükümlü engelli işçi sayısı 113 bin 172 iken, çalışan engelli sayısı 103 bin 225’tir. Bu demek oluyor ki, 9 bin 937 kişilik kota boş kalmıştır.

Engellilerin korunması devlet sorumluluğunda iken çalıştırılması gereken engelli memur kontenjanının yüzde 22’si boşta olması dikkat çekicidir. 2017 yılında istihdam edilmesi gereken engelli sayısı 62 bin 917 iken, istihdam edilen engelli sayısı 48 bin 947’de kalmıştır. 13 bin 967 engelli memur kadrosu boştur.

İstihdam edilmek için İŞKUR’a başvuran engellilerin sayısının yıldan yıla artmasına karşın işe yerleştirilen engelli sayısı azalmaktadır. 2008 yılında işe başvuran engellilerin yüzde 45’i istihdam edilirken, bu oran 2016 yılında yüzde 19’a düşmüştür.

Dünya Engelliler Günü vesilesiyle, ülkeyi yönetenlere bir kez daha seslenmek isteriz:

  1. Engellilerin istihdamını arttırmak için daha fazla bütçe ayrılmalıdır.
  2. Engellilerin istihdamını teşvik eden kota uygulamasına uyulmalı ve denetimler yapılmalıdır.
  3. Engellilerin istihdamını teşvik etmek adı altında ücretlerde ayrımcılık yapılmamalı, ücret eşitliği sağlanmalıdır.
  4. Engelli istihdamını arttırmak ve istihdam edildikleri alanlarda bağımsız çalışabilmeleri için mesleki rehabilitasyon ve eğitimler sağlanmalı ve ülke genelinde yaygınlaştırılmalıdır.

ITUC ETUC