Image Map

48. yılında 15-16 Haziran: “Ülkemize sahip çıkacağız!”

15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin 48. yıldönümünde direniş de, hayatını kaybeden işçiler de unutulmadı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de sokağa çıkan DİSK’liler, “Ülkemize sahip çıkacağız” dedi. Edremit ve Bandırma’da ise DİSK’li işçiler panellerde buluştu.

İstanbul:

12 Haziran 2018, Salı günü, saat 12.00’da, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e üye sendikaların genel başkanları, merkez ve şube yöneticileri ve DİSK’li işçilerin yanısıra pek çok siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Açıklama, DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri’nin 15-16 Haziran 1970’te hayatını kaybeden işçiler anısına saygı duruşuna çağırmasıyla başladı. Tanyeri, saygı duruşunun ardından açıklamayı yapmak üzere sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na verdi.

15-16 Haziran Direnişinde “artık yeter” diyen işçileri hatırlatan ve bugün Türkiye işçi sınıfının bir kez daha “artık yeter” demesi gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, konuşmasını “Bizler biliyoruz ki 16 yıldır yapılanlar, yapılacakların teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır. DİSK tüm işçileri TAMAM demeye çağırmaktadır” diyerek sürdürdü.

Çerkezoğlu’nun yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

15-16 HAZİRANIN IŞIĞINDA ÜLKEMİZE VE EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ!

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 48’inci yılında emeğimize ve ülkemize sahip çıkacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.

15-16 Haziran tek sendika ve uzlaşmacı sendikacılık rejimi girişimine karşı işçi sınıfının gerçek sendikacılığı ve DİSK’i savunduğu muazzam bir direniştir.

1970 yılında Sendikalar Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, 1967 yılında kurulan DİSK’in ve üye sendikalarının önüne oldukça yüksek bir baraj koşulu getirilmek istenmişti. Yasanın amacı, DİSK’i ve üye sendikalarını yok etmek ve uzlaşmacı ve sarı sendikacılık tekeli kurmaktı.

Tüm tepkilere ve uyarılara rağmen yasa parlamentodan geçince DİSK işçi sınıfının üretimden gelen gücünü devreye soktu ve direniş kararı aldı. 15-16 Haziran doğrudan ekonomik hedefler dışında sendikal hakların savunulması için yapılan bir direniş olması nedeniyle emek tarihinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

İşçiler 15-16 Haziran’da sendikal hakkını ve gerçek sendikacılığı, sınıf ve kitle sendikacılığını savundu. 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde iki gün boyunca İstanbul ve İzmit’te on binlerce işçinin katıldığı genel direniş ve yürüyüşler yapıldı. Üçü işçi olmak üzere beş kişinin yaşamını yitirdiği direniş üzerine sıkıyönetim ilan edildi ve aralarında DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in de olduğu çok sayıda sendikacı tutuklandı. 15-16 Haziran’ın ardından işverenler adeta bir intikam rüzgârı estirdi. Binlerce işçi ve temsilci işten atıldı ve kara listeler oluşturuldu.

DİSK’i ve üye sendikalarını yok etmek isteyen ve tek sendika dayatan yasa, büyük işçi direnişinin etkisiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

15-16 Haziran 1970’te işçi sınıfı masaya vurup “Artık yeter” demişti. Bugün Türkiye işçi sınıfı için bir kez daha “artık yeter” deme günüdür.

Çünkü Türkiye dünyada işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasındadır. ITUC’un geçen hafta açıklanan Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye Cezayir, Bangladeş, Kamboçya, Kolombia, Mısır, Guatemala, Kazakistan, Filipinler S.Arabistan ile birlikte işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasında gösterilmiştir. 16 yıldır ülkeyi yönetenlerin, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını getirdiği yer budur. Türkiye dünyanın parmakla gösterilen, 10 emek cehennemi arasına girmiştir.

16 yıldır ülkemizi yöneten ve bu süre boyunca sermayenin talepleri doğrultusunda emeğin en temel haklarını tırpanlayan, böylece Türkiye’yi işçilerin haklarının en kötü olduğu 10 ülke arasına sokan iktidar, hedeflediği rejim değişikliğini bir an önce hayata geçirebilmek için baskın seçim kararı almıştır.

Ülkemizde kurulmak istenen yeni rejim, Türkiye nüfusunun dörtte üçüne ulaşan ve ücretiyle yaşamaya çalışan büyük bir kesim için, yani ‘Cumhur’un çok büyük bir çoğunluğu ve Cumhuriyetin geleceği için tehdittir. Kalıcılaştırılmak istenen yeni rejimin nasıl bir rejim olduğuna, bu rejimin hangi sınıfların çıkarına, hangi sınıfların zararına olduğuna, 20 Temmuz 2016’dan beri tanığız.”

“OHAL’den istifade” grevlerin yasaklandığı, sendikal hak ve özgürlüklerin gasp edildiği, imza toplamaktan meydanlara çıkmaya kadar her türden hak arama yönteminin baskı altında alındığı, mahkemelere başvurma hakkının bile kısıtlandığı bir ortamda işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını korumak ve geliştirmek oldukça zorlaştırılmıştır.

Bizler biliyoruz ki 16 yıldır yapılanlar, yapılacakların teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır. DİSK tüm işçileri, sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere TAMAM demeye çağırmaktadır.

24 Haziran 2018 Cumhuriyet tarihinin kader anıdır. DİSK, işçi sınıfını ve tüm halkı Cumhuriyetin laiklik ve demokrasi gibi temel nitelikleriyle, “Yurtta Barış Dünyada Barış” gibi temel kurucu ilkeleriyle, hukuk devletiyle ve temel yurttaşlık haklarıyla çatışan bir düzene TAMAM demeye çağırmaktadır. Unutulmamalıdır ki, demokrasi işçinin ekmeğidir ve tüm haklarımızın tek bir kişinin keyfiyetine teslim edildiği bir düzene demokrasi denmez. Böylesi bir düzende işçilerin haklarını savunmak ve geliştirmek daha da zorlaşır. 15-16 Haziran 1970’de tek tip sendika dayatmasını durduran işçiler, 2018 Haziran’ında dayatılan rejimi de durduracaktır.

YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ, YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!

İNADINA SENDİKA, İNADINA DİSK!

Ankara:

Ankara’da Olgunlar Madenci Anıtı önünde buluşan DİSK’liler, “Şanlı 15-16 Haziran Direnişimiz İşçi Sınıfının Yolunu Aydınlatmaya Devam Ediyor” pankartını taşıdı. DİSK üyesi sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri ile DİSK’li işçilerin katıldığı açıklamada, basın açıklamasını DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün okudu. Açıklamaya KESK eş genel başkanı Mehmet Bozgeyik ve CHP Çankaya İlçe Yönetimi de destek verdi.

İzmir:

DİSK üyesi sendikaların İzmir şubeleri, KHK ile getirilen taşeron düzenlemesinin ardından işsiz kalan ve direnişlerini Ege Üniversitesi önünde sürdüren işçiler ile dayanışmak amacıyla yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı. Saat 12.30’da Bornova Metro önünde buluşan DİSK’liler, “15-16 Haziran Ruhuyla Güzel Günlere Yürüyoruz” dedi. DİSK önceki dönem Genel Başkanı Kani Beko‘nun ve çeşitli siyasi parti temsilcileri ile kitle örgütlerinin de destek verdiği açıklamayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. Yürüyüşün ardından direnişteki Ege Üniversitesi işçilerini ziyaret edildi.

Edremit ve Bandırma:

Edremit ve Bandırma’da düzenlenen panellere ise DİSK Genel Başkan Yardımcısı Çetin Çalışkan katıldı. 11 Haziran 2018, Pazartesi günü, Edremit Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele Çalışkan’ın yanısıra Balıkesir CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı da katılırken; ertesi gün Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Çetin Çalışkan ile birlikte DİSK/Emekli-Sen Bandırma Şube Başkanı Levent Balkış ve CHP Bandırma İlçe Başkanı Atilla Atalay da katıldı.

Adana:

“15-16 Haziran’ın ışığında emeğimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz” diyen işçiler, Çukurova Belediyesi Temizlik işleri şantiyesinde buluştu. 15-16 Haziran direnişini selamlayan işçiler, “Çukurova işçileri TAMAM diyor” mesajını verdi. Çukurova Belediye başkanı Soner Çetin de etkinliğe katılarak işçilerin bayramını kutladı.

DİSK’in 15-16 Haziran 2018 afişi

ITUC ETUC