Image Map

Tutuklanan sendikacı ve havalimanı işçileri için uluslararası imza kampanyası devam ediyor

Tutuklanan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve havalimanı inşaat işçilerinin serbest bırakılması için labourstartcampaigns‘ta 11 Ekim’de başlatılan uluslararası imza kampanyası sürüyor

12 Ekim’de Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC ile Almanya’dan IG BAU Sendikası, Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve tüm tutuklu inşaat işçilerinin serbest bırakılması için bir çağrıda bulundu.

13 Ekim’de ise bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB başkan ve yöneticileri, DİSK/Dev Yapı-İş’in tutuklu genel başkanı Özgür Karabulut’un eşi Ayla Karabulut ile İnşaat-iş yönetiminden Özkan Özkanlı’nın eşi Sema Özkanlı’ya bir dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

15 Ekim’de Pazartesi günü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleşen Üçlü Danışma Kurulu toplantısında ise DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu başkanlığındaki DİSK heyeti aralarında tutuklanan DİSK Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un da olduğu 35 işçi ve sendika yöneticisinin serbest bırakılmasını istedi. Toplantıda ayrıca yeni havalimanındaki çalışma koşullarının değerlendirilmesi için bir heyet kurularak işçilerin insanca çalışma taleplerinin yerine getirilmesi de talep edildi.

17 Ekim 2018’de Gaziosmanpaşa 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılan tutukluluk incelemesinde 18 Eylül’de tutuklanan 6 işçi tahliye edildi. An itibarı ile 29 işçi ve sendika yöneticisi tutuklu durumda.

İmza Kampanyası Linki: https://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=3894

İnsanca Çalışmak İstiyoruz Ancak Tutuklanıyoruz! 

Kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için 24 işçi tutuklandı; 19 işçi için ise adli kontrol uygulanmasına karar verildi.

Yanlış duymadınız bu haber bu zamana ait. 200 yıl önceki koşullar altında çalışmak istemeyen işçiler 200 yıl öncesine ait  yöntemlerle darp edildi, koğuşları basıldı, çalışma alanları işgal edildi, baskı uygulandı, gözaltına alındı şimdi de tutuklandılar.

37 bin işçinin çalıştığı 3. Havalimanı inşaatında, binlerce işçi insanlık dışı çalışma koşullarını ve iş cinayetlerini protesto için başlattığı eylem sonrası aynı gece koğuşlar basılarak 500 işçi gözaltına alındı. Savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 havalimanı işçisinden 24’ü tutuklandı.

Peki İşçiler Ne İstemişti?

– Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilsin.

– Servis sorunu çözülsün.

– Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılsın, tahtakurusu sorunu çözülsün.

– Maaşların tamamı hesaba yatırılsın, elden maaş ödemesi yapılmasın.

– Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödensin.

– 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemeleri yapılsın.

– İş cinayetleri çözülsün.

– Revir personeli işçilerle ilgilensin, gerekli sağlık malzemelerinin temini sağlansın, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellensin.

– İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yesin.

– Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.

– Bayram ikramiyesi verilsin.

– Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk, yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılsın.

– İşçi kıyafetleri verilsin.

– Serviste geçen süre mesai olarak verilsin.

– Bu taleplerin kabul edildiği basın karşısında okunsun.

Neden Tutuklandılar

İş yasasının 34. maddesinde işçilerin ücretlerini alamamaları durumunda işi bırakma, iş görme edimini yapmama hakkı vardır. Bunu topluca yapmaları halinde dahi yasa dışı grev sayılamayacağı yasada açıkça ifade edilmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve  Güvenliği yasasının 13. Maddesi’nde ise işçi sağlığına iş güvenliğine ilişkin tehlike hallerinde işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkı hükme bağlanmıştır. Havalimanı inşaatında en az 37 işçinin hayatını kaybettiği bilinmektedir.

İşçiler yasalardan doğan haklarını kullanarak en temel yaşam ve insani çalışma koşulları için mücadele ederken düzmece gerekçelerle tutuklandı. Bu yüzyılda kölelik koşullarına karşı gelen işçilerin hakları güvence altına alınması gerekirken işçilere yapılan muamele asla kabul edilemez. Bu çalışma düzeni ve eylem sonrası yapılan uygulamalar işçi sınıfının yüzlerce yıllık mücadelesiyle tarihin kara sayfalarına gönderdiği, ancak köhnemiş zihinlerde yer bulacak koşullar ve uygulamalardır.

Devletin görevi işçilerin, insani ve evrensel taleplerine karşı zor kullanmak mıdır?

İşçilerin asgari ölçüde sundukları insanca yaşama ve çalışma talebi karşılanamayacak talepler midir? İşçiler neden suçlu bulunmuştur?

3. Havalimanı’nda üretim zorlaması yapılarak 29 Ekim’deki açılışa yetiştirilmeye çalışılarak yapılan üretim zorlamasına karşı durmak suç mudur?

Devletin asıl işveren sıfatını taşıdığı 3. havalimanı inşaatında, devlet, hem genel sorumluluğu gereği hem de asıl işveren olarak havalimanındaki işverenleri denetlemekle, iddiaları araştırmak ve sorunları çözmek ile yükümlüyken işçilere uygulanan şiddet, baskı ve tutuklamalar asla kabul edilemez.

Havalimanı işçilerine karşı sürdürülen bu baskıcı ve hukuksuz uygulamalar son bulmalı, işçiler derhal serbest bırakılmalı, işçilerin tüm talepleri karşılanmalıdır.

ITUC ETUC