Adana: Kıdem tazminatına el uzatmanın ekonomik faturası da, siyasi faturası da ağır olur
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği krizin yükünün işçi sınıfına fatura edilmek istenmesine karşı Adana Atatürk Parkı’nda bir basın açıklaması düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca, DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi H. Yaşar Gündoğdu, DİSK Genel İş Mali İşler Daire Başkanı Mehmet Güleryüz ile DİSK üyesi sendikaların şube başkanları ve yöneticileriyle, çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisinin katıldığı eylemde işçiler “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” dedi.
Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Krizin ortaya çıkardığı yıkıcı etkilerden krizi yaratan ve ondan nemalanan yüzde 1’i koruyarak mı, yoksa ülkenin tüm değerlerini üreten yüzde 99’u, işçiyi emekçiyi, kamu çalışanını, ülkenin gerçek sahiplerini koruyarak mı çıkılacak” sorusunun gündemde olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Görüyoruz ki Türkiye’yi yönetenlerin tercihi yine sermayeyi korumak üzerine kuruludur” dedi.
“Kıdem tazminatı konusunda dün olduğu gibi bugün de izin vermeyeceğiz. Çocuğumuzun geleceğinin ipotek alıntına alınmasına karşı çıkacağız. Kıdem tazminatı tartışması bizim açımızdan bitmiş ve kapanmış bir konudur. Sadece mali bir mesele değildir, en temel iş güvencesi dayanağımızımdır. Çok açık bir şekilde buradan uyarıyoruz. Kıdem tazminatını gasp etmek için meclisi de yasayı da baypas ederek Cumhurbaşkanı KHK’si ile kıdem tazminatımızı gasp ederseniz ekonomik faturası da siyasi faturası da size çok ağır olacaktır”
Krize karşı %99’u korumak için 4 acil talep
DİSK’in krize karşı dört acil talebi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybının derhal telafi edilmesi ve 2019 asgari ücretinin bu rakam üzerinden konuşulması olduğunu dile getirdi. Çerkezoğlu ayrıca kadroya geçirildiği iddia edilen belediye işçilerinin kadroya alınması ve 2020 yılına kadar yüzde 4+4 ile sınırlandırılan ücretlerinin özgür bir toplu sözleşme ile belirlenmesinin önünün açılmasını istedi.
İkinci talep olarak, toplu işten çıkarmaların yasaklanmasını ifade eden Genel Başkanımız, mecliste bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Üçüncü talebin “vergi adaleti” olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Dolaylı vergiler toplam vergilerin üçte ikisi. Asgari ücretten alınan vergi kaldırılsın az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın. Karın, faizin, rantın vergilendirildiği bir vergi sistemi istiyoruz” dedi.
Enflasyonla mücadele için temel kamusal hizmetlere zam yapılmamasının dördüncü temel talep olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Her zaman talebimiz asgari kullanım kadar elektrik, su ve doğalgazın parasız olması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin ise tümüyle parasız olması” dedi.