Image Map

DİSK 52 YAŞINDA: AYAĞA KALKTIĞIMIZ YERDEYİZ

DİSK 52 YAŞINDA – 52. YILIMIZDA AYAĞA KALKTIĞIMIZ YERDEYİZ

Konfederasyonumuzun 52. kuruluş yıldönümünü sınıf mücadelesinin bir dönüm noktası olan, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı 1961 Mitingi’ne ev sahipliği yapmış Saraçhane Parkı’nda kutluyoruz.

Saraçhane Parkı DİSK’in kuruluşuna giden yolda önemli bir kilometre taşıdır, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı yerdir. 31 Aralık 1961’de sendika, toplu sözleşme ve grev hakkını savunmak için on binlerce işçi Saraçhane Parkı’nı doldurmuş; Saraçhane Mitingi işçilerin bir sınıf olarak Türkiye sahnesine çıktıkları gün olarak tarihe geçmiştir. Mitingin ardından gelişen süreçte Konfederasyonumuz DİSK 1960’lı yıllarda giderek yükselen işçi sınıfı hareketinin bir sonucu olarak doğmuştur.

DİSK 50 yılı aşkın bir süredir, emeğin hakları için, işçi sınıfının ekonomik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele etmektedir.

Konfederasyonumuzun 52. kuruluş yıldönümünde düzenleyeceğimiz etkinliğe katılmanızı rica eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Tarih : 13 Şubat 2019, Çarşamba

Saat   : 14.00

Yer     : Saraçhane Parkı

 

DİSK TARİHİNDEN NOTLAR

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) işçilerin doğrudan iradesi ile, Türkiye Maden-İş, Lastik-İş, Gıda-İş, Basın-İş ve Türk Maden-İş sendikaları tarafından 13 Şubat 1967 tarihinde kuruldu.

Sınıf ve kitle sendikacılığının Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olan DİSK, devletten ve sermayeden bağımsızlığı ve sendika içi demokrasiyi temel ilkeleri olarak belirledi. DİSK’e bağlı sendikaların kazanımları işçi sınıfının DİSK’e ilgisini artırdı. Diğer konfederasyonlara göre daha iyi koşullarda toplu sözleşmeler, daha yüksek sosyal haklar, iş yerinde üst arama uygulamalarının kaldırılması ve fazla mesailerde işçi onayı zorunluluğu gibi işçilerin “saygı” taleplerine dair kazanımlar DİSK’i giderek büyüttü.

DİSK kuruluşunun ardından sadece kendi üyelerinin değil tüm ezilen ve sömürülen kesimlerin hakları için mücadele etmeyi kendine görev bildi. 1970’lerde örgütlenen 15-16 Haziran Direnişi, 1 Mayıslar, DGM Direnişi, 16 Mart Faşizme İhtar Eylemi ve Demokrasi Mitingleri nedeniyle her zaman hedefte oldu. 1 Mayıs 1977 Taksim Mitingi kontrgerillanın saldırısına uğradı, 37 kişi yaşamını yitirdi. Kurucu Genel Başkan Kemal Türkler bir suikast ile öldürüldü. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yöneticileri hapishanelere atıldı, öldürüldü, faaliyetleri yasaklandı ve mal varlığına el konuldu. DİSK’in 261 yöneticisi ve 3 uzmanı cunta mahkemelerinde toplam 2053 yıl hapis cezası aldı.

1991′de mahkemenin kararının bozulmasının ve beraata karar verilmesinin ardından 1992’de DİSK’in faaliyetleri yeniden başladı. O tarihten bugüne emek ve demokrasi mücadelesini büyüten DİSK, bugün 22 sendikasıyla mücadelesini sürdürüyor.

DİSK, kıdem tazminatlarının kaldırılmasına karşı “Köleliğe Karşı #Direnİşçi” kampanyasını örgütlemiş, asgari ücret tespiti konusunda yürüttüğü çalışmalarla ülke gündemini belirlemiş, her ay yayınladığı işsizlik raporlarıyla bilimsel çalışmalar için ölçüt olmuş, referans gösterilmiştir.

DİSK’in tarihsel birikimi olan emek ve demokrasi mücadelesi bugünlerde yürünecek olan yolu aydınlatmaktadır. OHAL ve başkanlık rejiminin işçilere yönelen saldırıları karşısında direnen ve işçi sınıfının demokratik haklarını korumak için mücadele eden DİSK, yarım asrı aşan birikiminin ışığında 52. yaşını kutluyor.

Tüm DİSK’lileri ve DİSK dostlarını, 52. Kuruluş yıldönümü etkinliğimize bekliyoruz.

ITUC ETUC