Image Map

15-16 Haziran direnişinin 50. yılında kıdem tazminatına sahip çıkacağız!

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 50. Yılında üç işçinin yaşamını yitirdiği Yoğurtçu Parkı’nda bir anma etkinliği ve basın açıklaması gerçekleştirdik. Etkinlikte 15-16 Haziran direnişinin ışığında kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkma ve emeğin Türkiye’sini inşa etme iradesi ortaya kondu.

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu açılış konuşmasında 15-16 Haziran direnişinde ve sınıf mücadelesinde hayatını kaybeden arkadaşlarımız için bir dakikalık saygı duruşuna çağırdı. Saygı duruşunun ardından karanfiller işçilerin öldürüldüğü noktaya bırakıldı.

Daha sonra söz alan dönemin ECA Fabrikası baştemsilcisi Yunus Uysal direniş günlerine ilişkin tanıklıklarını aktardı.

Başka bir direnişin öncülerinden, Kavel işçisi Ramazan Gecenoğlu ise 15-16 Haziran direnişine ve işçi sınıfı mücadelesine dair şiirlerini okudu.

Etkinliğimizde “İşçilerin Haziranı: 15-16 Haziran 1970” kitabının yazarı Zafer Aydın da söz alarak, direnişi yaratan koşulları ve direnişin Türkiye işçi sınıfı için önemini anlattı.

DİSK Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. “1970’te, henüz 3 yaşında gencecik bir örgüt olan DİSK’in önünü kesmek ve yok etmek için harekete geçenlere işçi sınıfının cevabı DİSK’e sahip çıkmak oldu” diyen Çerkezoğlu, DİSK’e sahip çıkmanın, emeğine ve geleceğine sahip çıkmak anlamına geldiğini vurguladı.

Hükümetten kıdem tazminatıyla ilgili gelen “müzakereler sürüyor” açıklamalarına da değinen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu “DİSK’i yok sayarak, kapalı kapılar arkasında seçilmiş sendikacılarla neyin müzakeresini yürütüyorsunuz? Anayasa’ya uyun, Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Üçlü Danışma Kurulu’nu toplayın!” dedi.

DİSK’in işyerlerinde, meydanlarda, sokaklarda söyleyeceği sözün gücünü hatırlatan Genel Başkanımız, “Bizlere çocuklarımızın emaneti olan kıdem tazminatımıza el uzatanlara karşı gereken cevabı dün verdik, bugün de vereceğiz. Tüm gücümüzle, sendikalı-sendikasız tüm işçilerle birlikte kıdem tazminatımıza sahip çıkacağız” şeklinde konuştu ve başta kıdem tazminatı olmak üzere haklarımıza sahip çıkmak için tüm işçileri 15-16 Haziran’ın ışığında örgütlü olmaya, sendikalı olmaya, DİSK’li olmaya çağırdı.

Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından DİSK korosu işçi marşları ve türküleri ile sahnedeydi.

Etkinliğin kapanışını yapan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu “Türkiye işçi sınıfının yeni destanlar yazacağına inanıyoruz” dedi.

DİSK Yönetim Kurulu üyeleri Kazım Doğan ve Seyit Aslan’ın, DİSK üyesi sendikaların genel merkez ve şube yöneticilerinin, DİSK’li işçilerin, siyasi partilerden, emek ve meslek örgütlerinden, demokratik kitle örgütlerinden dostlarımızın katıldığı etkinlikte kıdem tazminatının gaspına karşı 15-16 Haziran’ın ışığında direnme kararlılığı ifade edildi.

 

ITUC ETUC