Image Map

ITUC: Belarus’taki hileli seçimler yenilenmeli ve polis saldırganlığı son bulmalı

ITUC, Belarus’ta 9 Ağustos pazar akşamı, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan gösterilere yönelik polis ve özel güvenlik gücü saldırılarını kınıyor. Hükümeti yurttaşların sesine kulak vermeye çağırıyor.

26 yıldır iktidarda bulunan diktatör Aleksandr Lukaşenko açık bir şekilde Belarus halkının desteğini kaybetti. Seçimler bağımsız bir seçim komisyonu tarafından uluslararası gözlemcilerin katılımıyla tarafsız şekilde yenilenmeli.

Belarus Demokratik Sendikalar Konfederasyonu’na (BKDP) göre cumhurbaşkanı adayı Svetlana Tikhanovskaya seçimleri ezici bir oy farkıyla (%64’e %26) kazandı. BKDP’ye göre seçimler hileliydi ve seçim kampanyaları sırasında tehditler, baskılar, işte çıkarmalar ve para cezaları gibi sindirme yöntemleri uygulandı. Seçimlerin ardından yetkililer anket sonuçları açıklayarak Lukaşenko’nun seçim zaferini ilan ettiler. Buna karşı Belarus genelinde halk sokaklara çıktı.

Oyların çalındığını iddia eden insanlar ülkenin dört bir yanında tepkilerini dile getirdiler. Çevik kuvvet barışçıl  gösterileri biber gazı, cop, plastik mermi ve toma kullanarak dağıtmaya çalıştı. 1000’i başkent Minsk’te olmak üzere 3000 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Maden ve Kimya İşçileri Sendikası’nın (BNP) eski genel başkanı Nikolay Zimin de bulunuyor. Gösteriler sırasında fabrikalarda grevler başladı ve çok sayıda gazeteci tutuklandı.

ITUC üyesi Belarus Demokratik Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Aliaksandr Yarashuk’a göre: “Seçim günü hiçbir şey bitmedi. Her şey yeni başlıyor. Mevcut siyasi rejim utanç içinde yıkılacak.”

ITUC Genel Sekreteri Sharon Burrow ise şöyle dedi:

“Belaruslu yetkililer, şiddet ve baskı uygulamak yerine, örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü gibi temel hakları güvence altına almalı ve halkın sesine kulak vermeli.

“Tutukluların serbest bırakılmasını ve seçimlerin yenilenmesini talep ediyoruz. Bağımsız bir seçim komisyonu oluşturulmalı ve uluslararası gözlemciler seçimleri takip edebilmeli. Aksi halde AB’yi ve uluslararası kamuoyunu, rejime karşı yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz.”

ITUC Küresel Haklar Endeksi’ne göre Belarus hakların güvence altında olmadığı işçiler için en kötü ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede yaygınlaşan kısa süreli iş sözleşmeleri işçileri köleleştiriyor ve grev hakkı kullanılmaz haldedir.

Belarus’ rigged presidential election must be re-run and police brutality must cease, demands ITUC

 

ITUC ETUC