Image Map

1 Mayıs 2021 programı: Umut Yan Yana

1 Mayıs 2021 kutlama ve anmalarına ilişkin program DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından 21 Nisan 2021 Çarşamba günü bir basın toplantısıyla duyurulmuştu.

2021 1 Mayıs’ının en acil talebi olarak “Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır” denmişti.

Ancak hükümet işçilerin, emekçilerin sesine kulak vermek yerine çarkların döneceği, çalışanların çoğunluğunun işe gitmeye devam edeceği çalışmayanların da ciddi gelir kaybına uğrayacağı “tedbirleri” duyurdu.

İşçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya yönelik bu uygulamalara karşı sesimizi daha da yükselteceğiz.

Bu kapsamda işyerlerindeki 1 Mayıs etkinlikleri 26 Nisan 2021 itibarı ile başladı.

“Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs” sloganıyla ülkenin dört bir yanında pandemi koşulları dikkate alınarak yaygın bir biçimde gerçekleştirilecek kutlama ve anma programının detayları şöyle:

  • 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 11:00’de İstanbul Taksim Kazancı yokuşunda anma töreni düzenlenecektir. 1 Mayıs’ta yitirdiklerimiz için diğer anma törenleri saat 12:00’de Şişhane’de, 13:30’da Kadıköy’de gerçekleştirilecektir.
  • 29 Nisan 2021 Perşembe günü Taksim’deki anma töreniyle eşzamanlı olarak işyerlerinde kutlamalar gerçekleştirilecek, aynı gün Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda pandemi koşullarına uygun biçimde kitlesel basın açıklamaları yapılacaktır.
  • 30 Nisan 2021 Cuma günü “tam kapanma” adı verilen “önlemlere” rağmen virüsle burun buruna çalışmaya zorlanan tüm emekçiler, işyerlerinde 1 Mayıs kutlamalarını sürdürecek ve pandemi önlemlerinde sınıf ayrımcılığını protesto edecektir.
  • 1 Mayıs 2021 Cumartesi günü katılımcı kurumların temsilcileri ile beraber Taksim meydanında bir açıklama yapılacak ve çelenk bırakılacaktır.
  • 1 Mayıs 2021 Cumartesi günü, zorunlu işkollarında çalışmakta olan emekçileri işyerlerinde, çalışmayan milyonları da evlerinde, balkonlarında, sokaklarında, sosyal medyada 1 Mayıs coşkusunu büyütmeye, pandemiye karşı mücadele ayrımcılığı ve halka gelir güvencesi sağlanmamasını protesto etmeye çağırıyoruz. Herkese sağlıklı, güvenceli, insanca bir yaşam için aklın ve bilimin emrettiği tedbirlerin alınması talebiyle 1 Mayıs 2021 Cumartesi günü saat 21:00’de herkesi bulunduğu her yerden “ses vermeye” çağırıyoruz.
ITUC ETUC