Image Map

DİSK sınıf mücadelesinde 55’inci yılını kutluyor!

Karanlıktan aydınlığa…

  • Şimdi daha çok birlik
  • Şimdi daha çok mücadele
  • Şimdi daha çok dayanışma!

Konfederasyonumuzun 55’inci kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında, 13 Şubat 2022 Pazar günü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir etkinlik düzenleniyor.

Onurlu bir geçmişi aydınlık bir geleceği olan, Türkiye işçi sınıfının, dünya emek hareketinin ve halkın umudu DİSK’in 55’inci kuruluş yıldönümü kapsamındaki etkinlikte üyeleri ve dostları bir araya gelecek.

13 Şubat 2022 Pazar günü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda saat 18:00’de başlayacak ve sunuculuğunu Öykü Serter’in yapacağı etkinlikte Mercan Selçuk Dans Topluluğu, Mazlum Çimen ile Mor ve Ötesi de sahne alacak.

Etkinlik programında DİSK dostlarına 55’inci yıl anısına verilecek ödül töreni ve DİSK tarihine dair bir sinevizyon gösterimi de yer alıyor.

DİSK TARİHİNDEN NOTLAR

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) işçilerin doğrudan iradesi ile, Türkiye Maden-İş, Lastik-İş, Gıda-İş, Basın-İş ve Türk Maden-İş sendikaları tarafından 13 Şubat 1967 tarihinde kuruldu. Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Kemal Nebioğlu ve Mehmet Alpdündar 13 Şubat 1967’de güdümlü sarı sendikacılığa karşı gerçek sendikacılık için DİSK’i kurdular.

Sınıf ve kitle sendikacılığının Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olan DİSK, devletten ve sermayeden bağımsızlığı ve sendika içi demokrasiyi temel ilkeleri olarak belirledi. DİSK’e bağlı sendikaların kazanımları işçi sınıfının DİSK’e ilgisini artırdı. Bu ilgi üzerine DİSK’in kapısına kilit vurmaya dönük girişimler başladı. 15-16 Haziran 1970’de işçi sınıfı DİSK’i yok etmek isteyenlere anladığı dilden cevabı verdi. İşçiler durdu, hayat da durdu!

DİSK, kuruluşunun ardından sadece kendi üyelerinin değil tüm ezilen ve sömürülen kesimlerin hakları için mücadele etmeyi kendine görev bildi. 1 Mayıslar, DGM Direnişi, 16 Mart Faşizme İhtar Eylemi ve Demokrasi Mitingleri nedeniyle her zaman hedefte oldu. 1 Mayıs 1977 Taksim Mitingi kontrgerillanın saldırısına uğradı, onlarca kişi katledildi. Kurucu Genel Başkanımız Kemal Türkler faşistler tarafından bir suikast sonucu öldürüldü. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yöneticileri ve üyeleri hapishanelere atıldı, işkencelerden geçirildi, öldürüldü, faaliyetleri yasaklandı ve mal varlığına el konuldu. DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk’ün ve 51 DİSK’linin idamını istediler. DİSK’in 261 yöneticisi ve 3 uzmanı cunta mahkemelerinde toplam 2053 yıl hapis cezası aldı.

1991′de mahkemenin kararının bozulmasının ve beraata karar verilmesinin ardından 1992’de DİSK’in faaliyetleri yeniden başladı. O tarihten bugüne emek ve demokrasi mücadelesini büyüten DİSK, bugün 22 sendikasıyla yoluna devam ediyor.

İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının giderek zorlaştığı, milyonların her gün yoksullaştığı, örgütlenme hakkı başta olmak üzere tüm demokratik hak arama yollarının tıkanmak istendiği, halk “geçinemiyoruz” diye haykırırken ülkenin tüm kaynaklarının bir avuç sermaye ve iktidar sahibine aktarıldığı bir ortamda yeni bir Türkiye için, “Emeğin Türkiyesi” için omuz omuza mücadeleyi büyütmek gerekiyor. DİSK, işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda işçiler baskılara meydan okuyarak Emeğin Türkiyesi’ne dair umudu büyütürken, bu mücadelelerin birliğini ve dayanışmasını güçlendirme kararındadır.

Onurlu bir geçmişi ve aydınlık bir geleceği olan, Türkiye işçi sınıfının, dünya emek hareketinin ve halkın umudu DİSK, tüm üyelerini ve dostlarını 55’inci kuruluş yıldönümünde bir arada olmaya çağırıyor.

ITUC ETUC