Image Map

1 Mayıs’larda yitirdiklerimizi unutmadık!

1 Mayıs 1977’de Taksim’de, 1 Mayıs 1989’da Şişhane’de ve 1 Mayıs 1996’da Kadıköy’de katledilen arkadaşlarımız için 29 Nisan 2022 Cuma günü anma törenleri düzenlendi.

İlk olarak 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Kazancı Yokuşu’nda bir anma töreni gerçekleştirildi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısıyla düzenlenen anma törenine milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütlerinden temsilciler de destek verdi.

Burada bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kol kola, omuz omuza vermiş, halaylarıyla, türküleriyle, bambaşka bir dünya umudunu haykıranları, gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan ekmek, gül ve hürriyet günlerine olan umudumuza saldırdılar. O günden bugüne ekmek, gül ve hürriyet günlerine düşmanlıkları bitmiş değil” dedi.

Konuşmasına Gezi davası nedeniyle hapishanede olan Mücella Yapıcı’nın sözleriyle son veren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi:

“Evet Mücella Abla, biz de seninle onur duyuyoruz. Ve senin de, hepimizin de son sözümüz söylenmedi daha. Mücella Abla’nın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bize emanettir…  Ve sözümüz olsun ki o emanet 1 Mayıs meydanlarında olacaktır…

İnanıyoruz ve biliyoruz ki, bu topraklarda yaşayan ve bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üretenler; bu düzeni birlikte değiştireceğiz.

İnanıyoruz ve biliyoruz ki, “Dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya, en şanlı elbsesiyle, işçi tulumuyla bu güzelim memlekette hürriyet!”

Biliyoruz ki, bizler sömürünün ve zulmün ellerinden kurtuluşumuzu, çok değil sadece dokuz yıl önce yaptığımız gibi,  yine bu meydanda hürriyet türküleriyle kutlayacağız.

Ve And olsun ki, Taksim Meydanı’nı ilelebet 1 Mayıs Meydanı Yapacağız!

Eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın, kardeşliğin Türkiyesi’ni yani emeğin Türkiyesi’ni birlikte kuracağız”

Anma töreni Kazancı yokuşuna karanfillerin bırakılması ile son buldu.

Buradaki anma töreninin ardından bildiri dağıtımı ve 1 Mayıs çağrılarıyla Şişhane’ye yüründü.

1 Mayıs 1989’da Şişhane’de yitirdiğimiz Mehmet Akif Dalcı’nın anma töreninde KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ayfer Koçak’ın konuşmasının ardından, Dalcı’nın vurulduğu noktaya karanfiller bırakıldı.

ITUC ETUC