ITUC 5. Dünya Kongresi başladı
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 5. Dünya Kongresi 17-22 Kasım 2022 tarihlerinde Avustralya’nın Melbourne kentinde düzenleniyor. 130 farklı ülkeden 200 milyon üyesi bulunan ITUC’un kongresine 1000 delege, çok sayıda gözlemci ve konuk katılıyor. DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı’nın başkanlığındaki DİSK heyeti de kongre çalışmalarına katılmak üzere Avustralya’da bulunuyor.
4 yılda bir düzenlenen ITUC dünya kongrelerinde küresel sendikal harekete ilişkin tartışmalar yapılıyor ve uluslararası konfederasyonun yönetimi belirleniyor. Bu yıl “Yeni Bir Toplumsal Sözleşme” başlığıyla düzenlenen kongrede özellikle pandeminin, iklim krizinin ve teknolojinin istihdama etkileri, işçi hakları, adil ücretler, sosyal güvenlik ve eşitlik üzerine tartışmalar düzenleniyor. Ukrayna-Rusya Savaşı özel olarak tartışılıyor.
Avustralya’nın yerli halkları dünya işçi sınıfına hoşgeldiniz diyor
Kongre’nin açılış töreni Avustralya yerlilerinin dans gösterileri ve Aborjin kanaat önderlerinin hoş geldiniz konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasını İşçi Partisi milletvekili ve Aborjin kanat önderi Patrick Dodson yaptı. Dodson:
“Biz Avustralya’nın yerli halkları 250 yıldır varlığımızı kanıtlamak için, eşitlik ve adalet için mücadele ediyoruz. Sendikalar bizi bu mücadelede yalnız bırakmadı. Yerli halkların ve uluslararası işçi hareketinin savunduğu değerler ortaktır” dedi.
ITUC ve Nijerya Sendikalar Konfederasyonu (NLC) Başkanı ve Ayuba Wabba’nın ardından kürsüye çıkan Avustralya Sendikalar Konfederasyonu (ACTU) Başkanı Michele O’Neil konuşmasına katliamlarda hayatını kaybeden Aborjinleri anarak başladı. Avustralya’nın asgari ücret, ücretli izinli ve sosyal güvenlik konularında pek çok ülkeden ileri durumda olduğunu ama bunu 19. yüzyılda verilen mücadelelere, düzenlenen grevlere ve bedel ödeyen işçi önderlerine borçlu olduklarını hatırlattı.
İşçiler barış ve demokrasi mücadelesinin en ön saflarındadır
ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, yaklaşık 2 milyar insanın savaşlardan, çatışmalardan ve insani krizlerden etkilenen bölgelerde yaşadığını belirtti. Dünya liderlerini savaşların ve iklim krizinin yarattığı sorunlara karşı etkili önlemler almaya, bir araya gelmeye ve bütçe ayırmaya çağırdı.
Sharan Burrow sendikaların barış, adalet ve demokrasi için mücadele ettiğini hatırlattı: “Kolombiya’da yıllar sonra başarıya ulaşan sosyal adalet mücadelesinin en önündeydik. Kuzey İrlanda’da bölünmüşlük ve mezhep çatışmasına karşı barış mücadelesinin motor gücü olduk. Myanmar’da gaddar bir askeri diktatörlüğe karşı tehlikeli koşullar altında demokrasi ve barış mücadelesine devam ediyoruz. Tunus’ta diktatörlük sonrası yeni bir anayasa yazılmasında öncü olan Tunus sendikaları Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Ülke yeni sorunlarla karşı karşıya olsa da sendikalar mücadeleye kararlılıkla devam ediyor” dedi.
ITUC Ekonomi Raporu: Dünyanın Derdi Geçim Derdi
ITUC kongre sırasında açıkladığı ekonomi raporuna göre dünya genelinde işçiler geçim sıkıntısı yaşıyor. Dünya büyük bir ekonomik kargaşanın eşiğinde. Küresel ekonomik sistem farklı boyutları olan bir kriz yaşıyor. Sosyal, ekonomik, çevresel ve sağlık boyutları olan bu çoklu kriz, farklı bölgelerden farklı gelişmişlik düzeylerinden ülkelerde yaşayan işçileri ve onların ailelerini etkiliyor. 2022 yılında yükselen fiyatlar nedeniyle işçiler temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi.
ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow’a göre, “Siyasi liderler bunu anlayamasa da dünya ekonomisi hiç bu kadar kırılgan olmamıştı. İşçiler giderek karamsarlaşıyor ve küresel eşitsizlikler derinleşiyor. Bu durumu aşmak ancak insana yakışır iş ve paylaşılan refaha dayalı yeni istihdam modellerini içeren yeni bir küresel ekonomiyle mümkün. Yoksulluğu ve dışlanmayı aşmak için, barış ve güvenlik için, yeni bir toplumsal sözleşmeyi inşa etmeliyiz.”
Dünya Kadın Konferansı: Yeni Bir Toplumsal Sözleşme ve Toplumsal Cinsiyet Gündemi
ITUC 5. Dünya Konferansı’ndan bir gün önce ITUC tarafından Dünya Kadın Konferansı düzenlendi. ITUC üyesi sendikalardan kadın işçilerin katıldığı konferansta delegeler yeni bir toplumsal sözleşme talebini toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirdiler. Konferans sendikalara sunulmak üzere bir toplumsal cinsiyet gündemi oluşturdu.
“Bir bakım ekonomisi inşa etmek” , “İş dünyasında cinsiyete dayalı şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması”, “Barış ve demokrasi için toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kapsayıcılığının desteklenmesi”, “Eşit değerde iş için eşit ücretin gerçekleştirilmesi, “Toplumsal cinsiyete duyarlı evrensel sosyal koruma sistemlerinin hedeflenmesi”, “Toplumsal cinsiyeti dönüştürücü adil bir geçişin sağlanması”, “Beceri geliştirme, eğitim ve yaşam boyu öğrenmeye eşit erişim”, “Kadınların dönüştürücü liderliği” vb. konularda tartışmalar yürütüldü.
ITUC Kongresi’nde ilk kez %50 kadın kotası tam olarak uygulanıyor.
ITUC Genel Sekreter seçimleri
ITUC Genel Sekreterliği için iki aday yarışıyor: IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini. Seçimler adayların konuşmalarının ardından elektronik olarak düzenlenecek. Yeni genel sekreterin belirlenmesinin ardından ITUC sekreteryasının diğer adayları, başkan, başkan yardımcıları ve genel sekreter vekilleri belirlenecek.
DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Lastik-İş TİS ve Eğitim Dairesi Müdürü Üzeyir Ataman, Lastik-İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Cemal Hoşver ve DİSK Uluslararası İlişkiler Dairesi Müdürü Kıvanç Eliaçık’tan oluşan DİSK heyeti kongre kapsamında sendika heyetleriyle ve Avustralya’da yaşayan gurbetçi işçilerle çeşitli görüşmelerde bulundular.