Image Map

Bakanlıkların önünden seslendik: “İnsanca ücret, vergide adalet”

“İnsanca Ücret Vergide Adalet” kampanyası kapsamında  toplanan imzaları bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim ettik, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdik. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri, Konfederasyonumuzun “İnsanca Ücret Vergide Adalet” kampanyası kapsamında başlattığı imza kampanyasında toplanan imzaları 23 Aralık 2022 Cuma günü saat 11.00’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim ettikten sonra saat 12.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

İşyerlerinde, meydanlarda toplanan binlerce imzanın Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teslim edilmesinin ardından Bakanlığın önünde bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu imzaları Bakan ile yüz yüze görüşerek iletmek istediklerin ama mümkün olmadığını vurgulayarak “Belli ki işçilerle bir araya gelmekten imtina edenlerin işçi sınıfına, emekçilere söyleyecek bir sözü de yok” dedi. Genel Başkanımız az kazanandan az, çok kazanandan çok, karın, rantın ve faizin vergilendirildiği adaletli bir vergi sistemi istediğimizi vurguladı ve dört talebimizi sıraladı:

  1. Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
  2. Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
  3. İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır.
  4. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki açıklamanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirilerek asgari ücretle milyonların yoksulluğa mahkum edilmesi ve adaletsiz vergi sistemi protesto edildi. Basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcıları Remzi Çalışkan ve Alaaddin Sarı, DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, DİSK üyesi sendikaların genel merkez ve şube yöneticileri de katıldı.

“Asgari değil insanca yaşam”, “Vergide adalet istiyoruz”, “Yoksulluğa mahkum olmayacağız”, “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. İşçi sınıfının açlık sınırının çok az üstünde, yoksulluk sınırından oldukça uzak bir asgari ücretle yaşamaya mahkum edilmek istendiğinin altını çizen Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu yüksek enflasyon dönemi sürdüğü müddetçe asgari ücretin yılda dört defa belirlenmesi, Türkiye’yi asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarmak için sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki engellerin kaldırılması ve vergide adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı.

ITUC ETUC