Emeklilikte adalet, emeklilikte insanca yaşam diyenler Kartal Meydanı’nda buluştu

Emeklilikte adalet isteyenler, emeklilikte insanca yaşam diyenler, kademeli geçiş haktır diyenler, stajyerlik ve çıraklık mağdurları Konfederasyonumuz DİSK’in çağrısıyla 24 Eylül 2023 Pazar günü Kartal Meydanı’nda bir araya geldi.

DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu’nun açış konuşmasıyla başlayan mitingin sunuşunu DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı. Serdaroğlu konuşmasında: “Sayıları 15 milyonu bulan emekliler, bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Ama 15 milyon insan açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ediliyor. İşte emekliler, emekli olamayanlar, emeklilikte adalet isteyenler Kartal Meydanı’ndan seslerini yükseltti.  Bu ülkenin emeklileri en az Avrupa’daki emekliler kadar insanca yaşamayı hak ediyor. Kök maaş denen ucube bir sistem icat ettiler, yüzde 25 zam verdik dediler emekliler bankamatiklere gittiklerinde zamlarını alamadıklarını gördüler. Kandırıyorlar. Emekliler, Cumhurbaşkanı’nın iki dudağının arasında bir yaşama mahkum olmak istemiyor. İnsanca yaşamak istiyoruz. Emeklilerin ve emekliliği gasp edilenlerin insanca yaşayacağı bir düzeni hep birlikte kuracağız.” dedi. Serdaroğlu daha sonra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nu konuşmasını yapmak üzere sahneye davet etti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu kalabalığa şöyle seslendi:

“Burası emeklinin, emeğine ekmeğine sahip çıkanların meydanı. Bu meydandaki irademizi tüm ülkede büyüteceğimizin sözünü vereceğiz. Emekliler bayramdan bayrama hatırlanacak insanlar değildir. Bu ülkenin emeklisi bunu hak etmiyor. Bütün emeklilere insanca yaşanacak bir ücret verilmelidir. Emeklileri yük olarak görenlere, emeklileri 7 bin 500 liraya mahkum edenlere söyleyelim; emekliler yıllarca çalıştı, alın teri döktü, kimseden sadaka istemiyoruz hakkımız olanı istiyoruz, hakkımız olanı alana kadar da mücadele edeceğiz.

OVP ile sosyal güvenlik sistemini özelleştirmeyi, en temel kazanılmış hakkımız olan kıdem tazminatımıza el uzatmayı istiyorlar. Ölmek var, kıdem tazminatımızı vermek yok! Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının en köklü kazanımlarından biridir. 47 yıldır bu hakkı fona devrederek, ‘tamamlayıcı emeklilik sistemi’ gibi programlarla çok yok etme girişimleri oldu. Dediler ki ‘İşsizliğin nedeni de kıdem tazminatı, büyük bir yüktür’ dediler. Oysa kıdemimiz bizim yıllarca çalışmamızdan gelen 13’üncü ay ücretimizdir, alın terimizdir, olması gereken fona devretmek değil mevcut sistemi daha da güçlendirmektir.

Emeklilerin bir gün bile, bir saat bile bekleyecek tahammülü kalmadı. İstedikleri zaman KDV’yi ÖTV’yi artıranlar, şirketlerin vergilerini silenler, mesele isçiye emekçiye gelince hep ‘Çalışmalar devam ediyor’ diyorlar. Emekliler bir yük değildir, emekliler bir sorun değildir. Emekli olmak bir maliyet unsuru olarak görülemez, emeklilikte insanca yaşamak haktır. Bunu sağlamak da devleti yöneten iktidarın sorumluluğudur. Biz hakkımızı direne direne, omuz omuza alacağız. Gelirde adaleti, vergide adaleti, memlekette adaleti mümkün kılacağız. Bu meydan, bu dayanışma varsa umut vardır. Haklılığımıza olan inancımızla bu meydandan aldığımız umudu bütün Türkiye’de büyüteceğiz. Emek kazanacak, biz kazanacağız. Adalet kazanacak!”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun konuşmasından sonra sırasıyla DİSK Emekli Sen Genel Sekreteri Fikri Kalender, İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Başkanı Erdinç Köksal, , Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği Başkanı Mihriban Uğurlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu EYT-EF Başkanı Arzu Lastikçi ve Emeklilikte Adalet Arayanlar Derneği Başkanı Gökçe Kurtulmuş kürsüden miting alanına seslendi.

Emeklilerin Kartal Buluşması’na Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch de bir dayanışma mesajı gönderdi

Mitinge DİSK Yönetim Kurulu Seyit Aslan, EYT Federasyonu Eski Başkanı Gönül Boran Özüpak ve DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.