ETUC Konferansı: Değişen Dünyada İşçiler İçin Adil Bir Düzen
Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC’un “Değişen Dünyada İşçiler İçin Adil Bir Düzen” başlıklı konferansı Belgrad’da gerçekleştirildi. Avrupa’daki işçi hakları ve siyasal gelişmelerin ele alındığı konferansa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı.
Çerkezoğlu, “AB Genişleme Süreci ve Sendikalar” başlıklı panelde bir konuşma yapı. Konuşmasında, Türkiye ile AB ilişkilerinin sürdürülebilmesi için ILO sözleşmelerine uyulması ve sendikal hakların güvence altına alınması gerektiğini vurguladı. Hukukun üstünlüğünün ve ifade özgürlüğünün önemine de dikkat çeken Çerkezoğlu, Ekrem İmamoğlu’nun hukuksuz bir şekilde tutuklanmasını da gündeme getirdi. “Türkiye’nin demokratikleşmesi için sendikaların güçlenmesi şarttır” diyen Çerkezoğlu Avrupa’da ve Türkiye’de hakların gelişmesinin işçilerin eseri olacağının altını çizdi.
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Belgrad’da düzenlenen Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Konferansı kapsamındaki “İlerici Belediye Başkanları Paneli”ne konuşmacı olarak davet edilmişti. Ekrem İmamoğlu Avrupa Sendikalar Konferansı’na cezaevinden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu aracılığıyla bir mektup gönderdi. İmamoğlu’nun Konferans’a gönderdiği mektubu ETUC Genel Sekreteri Esther Lynchs okudu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Belgrad’da düzenlenen Avrupa Sendikalar Konfederasyonu @etuc_ces Konferansı’na konuşmacı olarak davet edilmişti. @ekrem_imamoglu Avrupa Sendikalar Konferansı’na cezaevinden DİSK Genel Başkanı @ArzuCerkezoglu aracılığıyla… pic.twitter.com/thl8uv6JI1
— DİSK (@diskinsesi) May 20, 2025
Ekrem İmamoğlu’nun ETUC İlerici Belediye Başkanları Paneli’ne Mesajı:
“Saygıdeğer meslektaşlarım, İstanbul’dan selamlar — 16 milyonluk bir şehirden; kıtaları, kültürleri ve bugün ise rekabet halindeki siyasal modelleri birleştiren bir kentten. Siyasi saiklerle gündeme gelen ve hukuki temelden yoksun suçlamalar nedeniyle neredeyse iki aydır Silivri Cezaevi’nde bulunmamdan ötürü bugün aranızda fiziksel olarak bulunamamaktan büyük üzüntü duyuyorum.
Yine de sizlerle uzaktan da olsa deneyim ve dayanışmamızı paylaşma fırsatına sahip olduğum için minnettarım. Tüm engellemelere rağmen, ekibim başarıyla uyguladığımız “İstanbul Modeli”ni sürdürmeye devam ediyor: Yeşil, yaratıcı ve adil bir şehir vizyonu. Çalışan kadınlar için ücretsiz kreşleri yaygınlaştırdık, uygun fiyatlı konut kooperatiflerini hayata geçirdik, metro hatları ve elektrikli vapurlar gibi temiz toplu taşıma yatırımları yaptık, mahallelerimizi birbirine bağlayan ve şehrimizi serinleten yeşil koridorlar oluşturduk. Kamu alımlarını ve belediye bütçemizin harcamalarını şeffaf hale getirdik; kadınların iş gücüne katılımını kolaylaştıracak kreş merkezleri açtık; yurttaşların yönetime katılmasını sağlayacak yurttaş meclisleri ve dijital demokrasi araçlarını hayata geçirdik.
Bu sosyal yatırım bizim demokratik sorumluluğumuzdur. Katılım, eşitlik ve onur sunan bir şehir, demokrasiyi de güçlendirir. Birçoğunuzun bildiği üzere tutukluyum ve çevrimiçi olarak mesaj paylaşmam yasaklandı. Bu uygulamalar yalnızca beni değil, milyonlarca İstanbullunun demokratik özlemlerini de susturmayı hedefliyor.
Ancak İstanbul dimdik ayakta. Demokrasi baskı altındayken, biz belediye başkanları onun en önemli savunucuları olmalıyız. Adalete ve şeffaflığa dayanan yerel liderlik, otoriter eğilimlere ve toplumsal parçalanmaya karşı en etkili panzehir olabilir. Gelin, şehirden şehre, yurttaştan yurttaşa, adil ve yaşanabilir bir gelecek için birlikte çalışalım.”
Genel Başkanımız Arzu Çerkezoğlu Avrupa Sendikalar Konferansı kapsamındaki “Sendikamdan Elini Çek” başlıklı oturumda da bir konuşma yaparak sendikalaşmaya yönelik baskıları anlattı; Genel Başkan Yardımcımız Remzi Çalışkan’ın tutuklandığı süreç başta olmak üzere, işçi hakları ve demokrasiyle ilgili tüm gündemlerde Avrupa sendikalarının gösterdikleri dayanışma için teşekkür etti.