Avrupa Sendikalarından Emekliler Buluşması’na Dayanışma Mesajı

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Esther Lynch İstanbul’da düzenlenen Emekliler Buluşması’na Dayanışma Mesajı Gönderdi

ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch

41 Avrupa ülkesindeki 93 sendika konfederasyonuna üye 45 milyon işçi adına İstanbul’da “emeklilikte adalet”  talebiyle düzenlenen emekliler buluşmasına başarı ve dayanışma dileklerimizi iletmek istiyoruz.

Avrupa Sendikal Konfederasyonu, (ETUC) yıllardır, adil emekli maaşları için eşitsizliklere ve yoksulluğa karşı mücadele etmektedir.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, düzenlenen kongremizde bu konudaki kararlılığımız bir kez daha ilan ettik. Taleplerimizi ortaya koyduk:

Emeklilik yaşı adaletli ve insan merkezli bir şekilde belirlenmeli; Kadın ve erkek arasındaki emeklilik farkları ortadan kaldırılmalı; Herkese adil bir emekli maaşı ödenmeli; Tüm kuşakların yoksulluk sınırının üzerinde emeklilik hakları güvence altında alınmalı; Emekli maaşları enflasyon ve hayat pahalına göre belirlenmeli

Hayat pahalılığı krizi, enerji yoksulluğu ve barınma sorunları özellikle emeklileri, çalışan yoksulları ve kadınları yıkıcı şekilde etkilemektedir. Bu nedenle emekli maaşlarının ve asgari ücretlerin hayat pahalılığına göre belirlenmesi gerekmektedir.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de enflasyon 24 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığının asgari ücretin yüzde 40 üzerinde olduğunu öğrenmiştik. Ancak Ağustos 2023 itibariyle en düşük işçi emekli aylığı asgari ücretin yüzde 34,2 altındadır. Bu durum emeklilerin insanca bir yaşam sürmesinin giderek zorlaştığı anlamına gelmektedir. Ülkenizde emeklilerin yarısı emekli maaşları yetersiz olduğu için çalışmaya devam ediyor veya iş arıyor. Yoksulluk içinde yaşamak strese, sağlık sorunlarına ve sosyal dışlanmaya yol açıyor.

Türkiye, Romanya ile birlikte yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların oranının en yüksek olduğu Avrupa ülkesidir.

Düşük emekli maaşları, azalan satın alma gücünü daha da azaltacak ve emeklilerin aileleri için yoksulluğu derinleştirecektir.

Bu nedenle ETUC, Türkiye hükümetini göreve çağırıyor.

Türkiye’de 10 milyonu emekli aylığı alanlardan oluşmak üzere 15 milyona yakın emekli ve hak sahibi vardır. Bu 15 milyon kişi emeklilik haklarına düzenli olarak erişebilecekleri iyi işleyen adaletli bir sistemi hak etmektedir.

İnsana yakışır emeklilik ve emeklilikte adalet için yürüttüğünüz mücadelenizde başarılar diliyoruz. Emekliler Buluşması’na dayanışma duygularımızı iletiyoruz.

Esther Lynch

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri

20230924_ETUC message of solidarity with DISK’s actions for a fair deal for pensioners