Image Map

Fransa'da Emeklilik Reformu ve Öğrenciler

Öğrenci Sendikası’ndan (UNEF) Germain Filoche ile Söyleşi:

 

Şu anda okullardaki grevlerin durumu nedir?

 

Şu anda Bakanlığa göre 300 lise sendikaya göre ise 1200 lise tamamen kapalı. Okulların girişine çöp kovaları vs. yığıp okullara girişi engelliyorlar. Grev kararı ise okullarda yapılan asamblelerde alınıyor. Yaklaşık 10 üniversitede blokaj sürüyor. Üniversitelerde hareketin içinde ama liseler kadar geniş bir şekilde değil. Şu ana kadar en büyük asamble Renne’de yapıldı 3000 öğrenci katıldı bu toplantıya.

 

Liselerde iki sendika var, biri UNL diğeri FIDL. İkisi de solla ilişkili sendikalar. UNL diğerine göre çok daha solda. İkisi de Sosyalist Partiyle ilişkililer ancak Partinin farklı kanatlarıyla ilişkililer. FIDL daha çok partinin ana akımıyla ilişkili. FIDL 1986’da, UNL ise 1994’de kuruldu. Bir de liselerde eylem komitesi olarak adlandırılan ve daha çok Komünist Partiyle ilişkili komiteler var.

 

Ama bu sendikalar arasında şu anda gayet iyi giden bir birlik var. Üniversite öğrencileri için ise ana sendika UNEF, ayrıca üniversitelerde bir de SUD var.

 

Eylemlerdeki bazı şiddet eylemelrini duymuşsunuzdur. Medya tarafındna eylem giden kişiler holiganlar tehlikeli kişiler gibi yansıtıyorlar. Tabii ki eyleme giden kişiler içinde şiddet uygulamak isteyenelr de var ama aynı zamanda polis de eylemlere provakatörler katıyorlar. Böylelikle eylemlerin meşruiyetini zedelemek istiyorlar. En büyük soru niye genç insanlar bu emeklilik reformuyla ilgili eylemlere katılıyorlar. Burada en önemli nedenlerden biri çok yüksek olan işsizlik. 18-25 yaş arasındaki işsizlik oranı çok yüksek. Medya sürekli olan niye bu kişileirn eylemelrde olduklarından bahsederek güvenilirliklerini zedelemeye çalışıyor. Bu harekete tüm jenerasyonlar katılıyor. Bu pek sık görülen bir şey değil. CPE sırasında bu kadar farklı jenerasyondan insan katılmıyorlardı.

 

Peki ilk kez bu emeklilik reformu nedeniyle politikleşen lise öğrencileri sizce bundan sonra başka eylemlere katılacaklar mıdır?

Tabii ki katılacakalrdır. Hatta bazıları Liselerde çoğu öğrenci için ilk kez hayatlarında bir eyleme katılıyorlardı. Liselerde yaklaşık her 5 yılda bir hareketlilik olur. 1986, 1990, 1994, 1998-1999, 2003, 2005-2006. Herseferinde bu öğrenciler daha sonra sendika veya siyasi partilere katılırlar. Şu anda UNL’in başkanı 15 yaşında ve sürekli televizyonlara, gazetelere çıkıyor.

 

Peki sizce lise öğrencileri gerçekten emeklilik reformunun farkındalar mı yoksa hayatlarında hissettikleri bir genel huzursuzluktan dolayı mı mobilize oluyorlar?

Her ikisi de aslında. Bir yandan konu emeklilik reformu diğer yandan ise konu Sarkozy. Emeklilik reformunun yanı sıra bir de eğitim reformu devam ediyor. Seçmeli derslerle ilgili sorunlar var, giderek daha az hoca oluyor okullarda, dolayısıyla liselerde başka sorunlar da var.

 

Söyleşi: Eyüp Özer

ITUC ETUC