Image Map

Türkiye'deki iş cinayetleri G-20 gündeminde

Soma, Ermenek ve TorunCenter faciaları L20 Zirvesi kapsamında düzenlenen “Güvenli ve sağlıklı işyerleri konferansı”nda tartışıldı.

Uluslararasi sendika hareketinin liderleri G-20 Zirvesinde

Uluslararası sendika liderleri G20`de

L-20 Zirvesi kapsamında “Güvenli ve sağlıklı işyerleri” başlıklı konferans düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan Japon Sendikalar Konfederasyonu RENGO Genel Başkanı Nabuki Koga, konuşmasına Soma katliamında yaşamını yitiren madencilerini anarak başladı. Koga, “Her gün önlenebilir kazalardan dolayı çok sayıda işçi hayatını kaybetmektedir. Soma madeninde yaşanan trajedi en üzücü örneklerden biridir. Soma’da kaybettiğimiz kardeşlerimizin hatırası iş güvenliği mücadelemize ışık tutacak” dedi. Türkiye’nin G-20’ye ev sahipliği yapmasının konuşulduğunu hatırlatan Rengo Başkanı Koga, “Türkiye’nin G-20 Başkanlığı döneminde, madencilik ve iş güvenliği konulu sözleşmeleri imzalamasını ve sendikal örgütleme konulu sözleşmeleri ihlal etmekten vazgeçmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Dünya genelinde yaşanan iş kazalarına ilişkin rapor sunan Endonezya Sendikalar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Su Listri, Türkiye’deki ölüm ve yaralanma rakamlarının yüksekliğine dikkat çekti. Listri, taşeronlaşma ve sendikal hak ihlallerinin iş kazalarını arttırdığı belirtti.

Konferansta Türkiye’deki taşeron sistemi ve iş cinayetleriyle ilgili bilgi veren DİSK Uluslurarası İlişkiler Temsilcisi Kıvanç Eliaçık, konuşmasında bir Avusturalya atasözüne atıfta bulundu. Eliaçık, “Avusturalyalılar yaşamak için çalışır, Amerikalılar çalışmak için yaşar. Türkiye’de biz hayatta kalmak için çalışıyoruz. Çalışırken hayatımızı kaybediyoruz” dedi. AKP hükümeti tarafından yakın zamanda açıklanan İş Güvenliği Paketi’ne dikkat çeken Eliaçık, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin faaliyetlerinin piyasaya devredilmesinin tehlikelerine işaret etti.

Avustralya Basın İşçiler Sendikası (MEAA) Genel Başkanı Chris Warren, konuşmasında gazetecilerin sorunlarına dikkat çekti. “İş kazası denince akla gelen ilk meslek olmasa da gazetecilik dünyanın en tehlikeli mesleğidir. Gazeteciler görev başında katledilirler, yaralanırlar veya tutuklanırlar. Türkiye cezaevlerinde çok sayıda meslektaşım bulunmaktadır” diye konuştu.

 

Diger G20 haberleri

G20 Halkların Zirvesi

G20 Zirvesi Avustralya’da başlıyor

 

Dünyamız satılık değil!

Dünyamız satılık değil! – Brisbane, Avustralya

ITUC ETUC