Image Map

Diyarbakır'da taşeronlaştırmaya ve iş cinayetlerine karşı #Direnİşçi mitingi

Diyarbakır’da binlerce #Direnİşçi, 29 Kasım’da düzenlenen mitingde taşeron köleliğine ve iş cinayetlerine karşı yürüdü.

diyar6DİSK, KESK ve TMMOB tarafından iş cinayetlerine ve taşeronlaşmaya karşı Diyarbakır’da düzenlediği mitinge bölge illerinden gelen binlerce işçi katıldı. Taşeronlaşma ve iş cinayetlerine karşı Türkçe ve Kürtçe pankartların taşındığı mitingte Soma ve Ermenek’te katledilen işçiler ve Kobane’de IŞİD tarafından öldürülenler anıldı.

sirnak

AKP iktidarı döneminde artan iş cinayetlerine ve taşeron işçilerin sorunlarına dikkat çekmek için düzenlenen mitinge Diyarbakır’ın yanı sıra Batman, Mardin, Şırnak, Van, Siirt, Mersin ve Tunceli’den işçiler katıldı. Genel-İş, Tüm Bel-Sen ve SES gibi sendikaların yanı sıra Şırnaklı maden işçileri, emek örgütlerinden kadınlar ve belediye işçileri katıldı.

Tertip Komitesi adına DİSK/Genel-İş Sendikası Diyarbakır 2nolu Şube Başkanı Ramazan Kızıltepe ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko,  KESK Eş-Başkanı Şaziye Köse ve DTK Eş-Başkanı Selma Irmak İstasyon Meydanı’nda toplanan binlerce işçiye hitap etti.

diyar2

“Taşerona, iş cinayetlerine, iktidarın baskılarına, adaletsizliğe, faşizme direnen onurlu Diyarbakır halkı merhaba” diyerek konuşmasına başlayan Beko, sözlerine iş cinayetlerinde yaşamını yitirenleri saygı ile anarak devam etti. AKP döneminde 15 bine yakın insanının iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini dikkat çeken Beko, Türkiye’de her gün ortalama 4-5 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini söyledi. Bunun işçi sınıfına karşı açılmış kirli bir savaş olduğunu ifade eden Beko, “Bu ölümler fıtrat değildir, kader değildir. Önlenebilecek ölüme fıtrat denmez. Bu ölümler cinayettir. Daha fazla kar etmek için, daha fazla kazanmak için bilerek işlenmiş cinayetlerdir. Biz işçiler yaşamak için çalışırız. Çocuklarımızı yaşatmak için çalışırız. Ama biz yaşamak ve yaşatmak için çıktığımız bu yolda ölüyoruz” dedi.

diyar3

Türkiye’yi bir taşeron cumhuriyetine çevirenin bizzat AKP iktidarı olduğunu vurgulayan Beko, “Burada belediye işçilerimiz de var. Onlar bilsinler ki AKP iktidarının çıkardığı yasalarla belediyelerde taşeron zorunlu olmuştur. AKP’nin çıkardığı yasalar sonucu yerel yönetimlerde 120 bin kadrolu işçi çalışırken, taşeron işçi sayısı 750 bini geçmiştir” şeklinde konuştu. Yine madenler konusunda da hükümeti defalarca uyardıklarını belirten Beko, maden ocaklarının çalışması gerektiğini ancak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alarak çalışmaları gerektiğini ifade etti. Beko, “2014 yılının ilk 10 ayında 354 madenci öldü. Bunların 351’i özel sektör maden işçisiydi. Özel madenler işçileri ölüme sürüklüyor. Bu madenleri kamu işletsin. İşçiler sendikalı olsun. İstedikleri sendikayı özgürce seçsin. İşçiler sarı sendikalara mahkum olmasın” dedi.

diyarbakir5

Beko’nun ardından yaptığı konuşmasında KESK Genel Eş Başkanı Şaziye Kösel de “Bu ülkenin bir avuç muktediri, bir avuç efendisi için öldüklerini” söyledi. “Maden patronlarının, inşaat vurguncularının daha fazla karı için ölüyoruz. Sermayenin açgözlülüğü ve doymak bilmeyen ihtirası için ölüyoruz” diyen Kösel, iktidarlar sahiplerine “canımız kaç para eder?” diye sordu. Köse ayrıca emekçiler üzerindeki baskılara dikkat çekerek, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı

diyar

DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise emeğine sahip çıkmayanların onuruna da sahip çıkamayacağını belirterek, “Ne cumhurbaşkanı, ne başbakan ne de hükümet, emekçilerin hakkını yiyemez. Onların boğazında kalır. AKP hükümeti bu ülkenin emekçilerinin kanına ve bedenine zehir aşılıyor.”diye konuştu. 2013 yılında bin 235 işçinin yaşamını yitirdiğini, 2014 yılında ise bin 269 işçinin yaşamını yitirdiğine dair rakamlara işaret ederek, “Bunlar iş kazası değil katliamdır” diyen Irmak, bütün işçileri sendikalara üye olmaya davet etti.

Miting sırasında sıklıkla “Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği”, “Taşerona Köle Olmayacağız”, “Katil IŞİD İşbirlikçi AKP”, “Yaşasın Kobane Direnişi” sloganları atıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun konuşmasının tam metni için tıklayınız 

ITUC ETUC