Image Map

Uluslararası sendikalar Kobanê ve Şengal’e destek için Suruç’a gidiyor!

ITUC_ETUC_Suruc

Uluslararası sendika örgütlerinin temsilcileri Diyarbakır, Urfa ve Gaziantep’i kapsayan üç günlük bir ziyaret kapsamında bölgede yaşanan gelişmeleri inceleyecek. DİSK ve KESK’in davetiyle Türkiye’ye gelen uluslararası sendika heyeti mültecilerin yaşam koşullarına ve Kobanê’deki saldırılara dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu (ITF) Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu (ETF), Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikası (EPSU), İngiltere Nakliyat İşçileri Sendikası (RMT) temsilcilerinin bulunduğu heyet bölgede sendikaları, mülteci kamplarını, belediyeleri ve valilikleri ziyaret edecek.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, KESK Eş-Başkanları Şaziye Köse ve Lami Özgen’in de eşlik edeceği heyet 3 günlük programın ardından 16 Aralık günü Suruç’ta Kobanê sınırında bir basın açıklaması düzenleyerek gözlemlerini aktaracak.

Dünya genelinde 161 ülkede 176 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 15 Ekim 2014 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a gönderdiği mektubunda uluslararası kamuoyunu Kobanê’deki katliamlara karşı harekete geçmeye çağırmıştı. Türkiye, Irak, Suriye ve Lübnan’daki savaş mağdurlarının durumunu yakından takip eden ITUC adına Suruç’a gelecek olan Afrikalı sendika lideri Chidi King, örgütün Eşitlik Direktörü.

36 Avrupa ülkesinden 60 milyon işçiyi temsil eden ETUC, 22 Ekim 2014 tarihinde yaptığı açıklamasıyla özellikle kadınların ve yardım kampanyalarında çalışan işçilerin yaşadığı sorunlara vurgu yaparak bütün Avrupa ülkelerini IŞİD katliamlarının durdurulması ve mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için göreve çağırmıştı.

Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu (ETF) ve Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikası (EPSU) benzer açıklamalar yapmıştı. Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Eduargo Chagas heyete başkanlık yapacak. Heyetin bir diğer üyesi Steve Hedley, İngiltere’nin en büyük sendikalarından biri olan ve kara, deniz ve demiryolu işçilerini temsil eden RMT’nin Genel Sekreteri. Hedley Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul’a gelmişti. 150 ülkeden 4.5 milyon nakliyat işçisini temsil eden ITF’in Kara Nakliyat Sekreteri olan Japon kökenli Makato Urata heyetle birlikte Türkiye’ye geliyor.

 

ITUC’un Birleşmiş Milletlere mektubu

http://www.ituc-csi.org/un-warning-of-kobani-massacre-must

ETUC: Türkiye’de İnsani Kriz: Uluslararası Yardım Sağlanmalı, Irak ve Suriye’de IŞİD Katliamlarını Durdurmak İçin Harekete Geçilmeli

http://disk.org.tr/2014/10/etuc-isid-katliamlari-durdurulmali/

ETUC: IŞİD teröristlerinin Kobane saldırısı

http://disk.org.tr/2014/10/avrupa-sendikalar-konfederasyonundan-kobane-aciklamasi/

ITUC ETUC